Публикация

Лечението на диабетно болни с инсулин не е равнозначно на смъртна присъда

Хората с диабет не трябва да бъдат третирани като различни - това е посланието на кампанията „Открито за диабета“


 На старта на информационна кампания „Открито за диабета“ експерти и представители на пациентски организации алармират:

 Един от всеки 25 болни с диабет е без диагноза или не получава адекватно лечение.  

За четвърта поредна година се провежда инициативата, чиято цел е да се повиши информираността на населението, поставяйки акцент върху ранната диагностика и правилното лечение на диабета.  Организира се от фармацевтичната компания Sanofi България, Българска асоциация диабет, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, асоциация „Диабет тип 2“. 

Данни на Международната диабетна федерация  сочат: в България пациентите с диабет на възраст между 20 и 79 години са над 500 хил. души. „Броят им е по-голям, защото един от всеки 25 болни е без диагноза или не получава адекватно лечение, а причините са комплексни – незаинтересованост от страна на пациентите, проследяване от личен лекар, а не от ендокринолог и т. н. “, коментира генералният директор на Sanofi България Йерун Вайтес, като подчерта, че в българското общество съществуват много заблуди и страхове за болестта. Затова и мотото на тазгодишната кампания е „Нека не живеем на тъмно“.

Близо 45% от българите никога не са се изследвали за диабет,  сочат резултатите от национално проучване, инициирано от Sanofi България. Препоръката е профилактичен преглед за диабет да се прави ежегодно. Изследването показва и основните митове свързани със заболяването, пациентите и тяхното лечение.

Едни от най-разпространените страхове са свързани с инсулиновата терапия.

Близо 15% от болните с диабет тип 2 определят инсулиновото лечение като смъртна присъда, а 61% заявяват, че предпочитат перорално лечение. „В хода на заболяването настъпва момент, в който инсулиновата терапия става необходимост. Тогава лекарят е този, който най-добре може да прецени кое е правилното лечение, за да се избегнат усложненията“, коментира доц. д-р Петкова - ендокринолог от университетската болница „Лозенец“. „Пациентите с диабет тип 1 са задължително се лекуват с инсулин, но при правилно управление на болестта, те водят пълноценен начин на живот. Затова хората с диабет не трябва да бъдат третирани като различни“, добави г-жа Елисавета Котова, председател на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

Коментари