Публикация

Кожният рак може да се лекува с нов препарат


Д-р Елмира Павлова, дерматолог, управител на Националния онкологичен медицински център, за лечението на втория по разпространение карцином у нас – рака на кожата.


Д-р Павлова, каква е прогнозата при кожен рак?
Зависи от формата му. Малигнените меланоми са изключително опасни и при по-късно откриване често завършват фатално. При базоцелуларния карцином се постига пълно излекуване. Този карцином се проявява като незарастващи ранички, червеникави петна, възелчета, в които се виждат капиляри.

Какво е лечението при този най-често срещан кожен рак – базоцелуларния карцином?
Туморът може да се отстрани хирургически, може да се приложи повърхностна лъчетерапия или фотодинамична терапия. Но отскоро у нас навлезе нов за страната, но отдавна наложен в чужбина медикамент за локална терапия – алдара. Той е под формата на крем за домашно приложение под лекарски контрол. Този препарат води до деструкция на кожния карцином, като подлежащата здрава кожа избутва – образно казано – болния участък. Резултатите са отлични.


Има ли други кожни увреждания, които могат да се лекуват с този нов препарат?
Да, това са т.нар. актинични кератози – червени грапави петна по участъците на кожата, подложени на дългогодишно слънчево облъчване. Те са предракови състояния и трябва да се лекуват навреме. Друго заболяване, лечимо с алдара, са кондиломите - гениталните брадавици. Дерматолозите са добре запознати с тези проблеми и могат най-професионално да приложат съответната терапия.

Коментари