Публикация

Почивайте на море за здраве


Отдихът на море е лечебен сам по себе си.
Въздухът и водата, наситени с йод и други полезни вещества, имат оздравяващо въздействие. С не много усилия и фантазия можете да удвоите ползата от летния отпуск.

По стъпалата са разположени множество активни зони, които се явяват проекция на почти всички вътрешни органи. С ходене върху морските камъни може да се предотврати и коригира плоскостъпие при деца и възрастни, а това ще подобри и състоянието на гръбначния стълб.

Стъпвайки върху камъчетата - в началото по няколко минути и стигайки до половин час, вие ще укрепите и нервната система.

Горещият пясък подобрява кръвообращението и усилва обменните процеси. Плажната ивица може да лекува още ревматологични заболявания, невралгии, намалява отоците и облекчава болката, намалява и теглото. Ако искате да постигнете описаните ефекти, засипете тялото си (без областта на сърцето) с горещ пясък с дебелина 5-6 см (на корема дебелината на пясъка трябва да е 1-2 см). Правете тази пясъчна сауна по 5-30 мин. през ден.

Промиването на гърлото и носа с морска вода убива микробите. Това помага при простуда и болки в гърлото. За тази цел морската вода трябва да се обеззарази и загрее.

Слънчевите бани усилват набавянето на витамините D и P. Тук важното е да знаете мярката. Започнете с 5-10 минути излагане на слънце в часовете преди 10 сутринта и след 16 следобед и постепенно можете да стигнете до 30 мин. Използвайте фотопротекторни препарати.

Слънчевите бани помагат при болни стави, анемия, остеопороза, псориазис, депресия, трудно зарастващи рани, хронични заболявания. Не бива да се миете със сапун, преди да се изложите на слънце, защото рискувате да разрушите защитния мастен слой на кожата, а това повишава опасността от изгаряния.
Морският фитнес носи и полза, и удоволствие. Чудесно ще се почувствате, ако скачате или бягате във водата.

Натуралната морска сол е природно балнеологично средство. Тя съдържа комплекс от биологично активни елементи като натрий, калий, магнезий, калций. Морската сол е добро средство срещу стрес и спазми, защото стимулира вегетативната нервна система, подобрява обмяната на веществата и активизира дейността на епифизата.

Коментари