Публикация

Сексуалната умора може да се преодолее

Доц. Румен Бостанджиев, сексолог и психотерапевт, в интервю за Хелт медия.



Д-р Бостанджиев, еректилната дисфункция може ли да е сигнал за други заболявания?
Терминът „еректилна дисфункция” все още плаши много хора. Идеята беше той да замени един още по-плашещ термин като „импотентност”. Истината е, че в тази група нарушения на ерекцията влиза един много богат спектър от най-различни ситуации, като започнем от баналната засечка, която на всеки мъж може да се случи, до състояния, при които бавно и постепенно мъжът губи всякаква възможност да получава ерекция.

Причините за тези състояния може да бъдат психични, но те не изключват възможността паралелно да има и болестни процеси в организма, които много често се демонстрират най-напред с нарушена ерекция.

Напредъкът на съвременната медицина позволи нарушенията на ерекцията да се възприемат като едни от първите сигнали за някои от най-рисковите заболявания, каквито са сърдечно-съдовите. И това е едно от основанията, когато човек има такъв проблем, да не се прибързва със заключението, че това може би е само една засечка.

Разбира се, в повечето случаи, когато се направи по-подробен анализ, наистина няма основание за тревога. Но има и случаи, в които може много рано да бъдат хванати изменения, които да бъдат повод човек да промени начина на живот, начина на хранене, двигателния режим, маниера, по който се справя с професионалния и с житейския стрес. 

Какво представлява сексуалната умора и как тя може да бъде преодоляна?
Умората е много често срещащ се симптом. Въпросът е, че когато човек е в състояние на хронична умора, той много трудно може да се справи с нея. И точно това е моментът, в който той има остра нужда да получи и биологична подкрепа. Т.е. не само да се наспи, което е най-естественият начин да се справи с умората, но и да получи допълнителна биологична подкрепа от някои медикаментозни средства като елоаргинин и аспартат, които се съдържат в препарата сарженор.

Те дават възможност човек много бързо да получи необходимата му енергия, за да се измъкне от това състояние на функционален спад, в който е изпаднал след професионално претоварване или след някакви екстрени задачи, които е трябвало да изпълнява. И точно това е един от начините за ефективно справяне с умората. Да не й позволим да генерира допълнителни проблеми, което прави още по-тежко общото ни състояние.

Представете си най-типичния случай, човек, който е в предотпускарски период, вече е претоварен и оказвайки се в една нова среда, той е толкова изморен, че не може да се възползва от възможността да има приятни еротични преживявания.

Именно в такава ситуация използването на сарженор дава точно тази бърза енергия, и то по един много безопасен начин, без да има ефекта на допинг, който осигурява кафето.

 

 

 

Коментари