Публикация

Подслаждане с плодова захар - наистина ли винаги е по-добре

Фруктозата ускорява разграждането на алкохола, прави домашните сладки по-пухкави, подслажда два пъти повече от захарта.


В стремежа си да се хранят по-здравословно все още доста българи продължават да залагат на домашно произведените сладка, сиропи, компоти и печива. Безспорен факт е, че приготвената у дома храна е много по-вкусна и с много по-добри качества. Неизменна част от нея обаче е и захарта, която покачва кръвната захар и създава риск за развитие на захарен диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, туморни процеси и като цяло води до повишена смъртност. 

Поради тези съображения напоследък все по-често се коментират начините за замяната на захарта с изкуствени подсладители - аспартам, захарин, цикламат, ацесулфам. Оказа се, че те имат не по-малко странични ефекти, дори по-опасни от захарта и изявяващи се дори и след години. Това доведе отново до обръщане на вниманието към природните подсладители. И след като захарта обра повечето им негативи, то фокусът се съсредоточи върху следващият представител - фруктозата.

Плодовата захар (фруктозата) е един от въглехидратите, които човек поема в натурален вид основно от плодовете (6-9%) и меда (най-богат на фруктоза - 37%). Като подсладител фруктозата се приема под формата на бял фин прах или като част от трапезната захар (тя съдържа 50% фруктоза и 50% глюкоза).

Фруктозата в чист вид обаче е най-сладката захар - почти два пъти по-сладка от захарта, което значи, че при приготвяне на тестени изделия, компоти, сладка и др. трябва количеството й да бъде 2 пъти по-малко от това на захарта. Така се поглъщат по-малко калории и съответно намалява риска от напълняване. Между впрочем печивата ви биха станали и по-пухкави и по-меки с фруктоза. Освен това фруктозата по-бавно покачва кръвната захар, което е от голямо значение за диабетиците! Фруктозата ускорява и разграждането на приет алкохол, когато това се съпътства от прием на плодове или на храни, подсладени с фруктоза (не случайно на изисканите коктейли се предлагат малки хапки от различни плодове).

Важно е обаче да се съобразим и с факта, че все пак фруктозата е въглехидрат и то с енергия почти колкото в глюкозата! Което само по себе си значи, че може много лесно и неусетно, поглъщайки повече от 30-40 гр фруктоза на ден, да напълнеем, да натоварим прекономерно черния дроб, да се развие дислипидемия, да се покачи кръвната захар и да се развият съвременните заболявания (метаболитен синдром, захарен диабет, артериална хипертония и ред други).

Всичко гореизложено може да се изяви много по-бързо, когато приемаме фруктозата в една от съвременните й модифицирани търговски форми. Ако се вгледате в етикетите на редица храни (кексове, сладкиши и течности-напр. кока кола, сокове) ще я познаете по наименованието „фруктозо-глюкозен сироп’’.

Така че, фруктозата е една добра алтернатива за натурален подсладител, стига да я използваме с внимание.

Коментари