Публикация

Липсва помощ и информация за кърменето


Въпреки че подготовката за кърмене трябва да започне месец и половина-два преди раждането, едва две от двадесет жени са получили съвет и информация от проследяващия бременността лекар.

Това стана ясно при среща между бъдещи и настоящи майки и акушерки от Втора МБАЛ, София, организирана от сп. „9 месеца” по повод Световната седмица на кърменето.

Не липсват проблеми и в родилния дом. Заради правилата и режима на бебетата в някои болници майките са изолирани от децата си в най-важните часове след раждането, дори дни след това. Често липсват съвети и подкрепа от персонала.

Помощ и информация при проблемно кърмене майките откриват изключително трудно. Малко са центровете, където могат да ги консултират, и често се прибягва до търсене на съвети във форумите.

„Търсете помощ и съвет от лекар още при първите опасения за проблем”, това съветват акушерките и майките с опит. Някои от тях успешно са кърмили децата си до 2-годишна възраст, а други са прекратили месеци след раждането въпреки желанието си.

 

Коментари