Публикация

Стресът е предвестник на депресията

Д-р Веселин Герев, психиатър от Медицински център „Асцендент” - София, за това какво представлява депресията и как може да бъде преодоляна.



Д-р Герев, какво представлява депресията?
Депресията е състояние, до което човек стига, когато е изложен продължително време на стрес, преживява травмиращи събития, които обмисля и анализира. Когато това е свързано със самообвинения за допуснати грешки, човек се чувства потиснат. Обикновено до такива състояния не се стига за ден или два. Емоционалната реакция на хората е различна, но в повечето случаи напрежението е натрупвано в продължение на месеци, дори години. То постепенно води до загуба на контрол върху мислите и емоциите. Стресът като предвестник на депресията е изключително често явление в ежедневието. 
 

Болест ли е депресията, или състояние, с което човек може да се справи и без лекарска намеса?
Същинската депресия е заболяване, което често изисква продължително лечение. То включва антидепресанти и медикаменти, стабилизиращи настроението. След няколко месеца лечение състоянието се подобрява и обикновено не се стига до влошаване. 

    
Стресът винаги ли предшества депресията?
Състоянията на тревога, постоянно безпокойство и страх често водят до отпадналост и липса на настроение. В началото промените в психиката, които стресът предизвиква, са периодични – редуват се кризи и периоди на спокойствие. Тенденцията е междукризисните периоди да се скъсяват и накрая напрежението да държи човека през целия ден.   


Как можем да познаем, че човекът до нас развива стрес и впоследствие депресия? 
Първият симптом е безсънието – трудно заспиване, често събуждане. Характерно е ранното събуждане - около 4:30-5:00 часа сутринта, и невъзможност човек да заспи отново. Други симптоми са нервност, сърцебиене, колебание на стойностите на кръвното налягане, изтръпване на ръцете и краката, главоболие, леко повишаване на кръвната захар.
Обикновено пациентите първо отиват при кардиолог, после при ендокринолог, правят множество изследвания, преди да се установи, че страдат от депресия.

Как да разграничим стреса от депресията?
Хронологически стресът е преди депресията. Той е съпроводен от дълги състояния на безпокойство и напрежение. След това идва фазата на изчерпване на психиката. При нея е налице невъзможност човек да се напряга при травмиращи събития. Енергията му е понижена, измъчват го „черни” мисли.


Винаги ли стресът преминава в депресия?
В повечето случаи е така, защото хората си мислят, че стресът е състояние, което постепенно ще отшуми, и не търсят помощ навреме. Практиката обаче показва, че състоянието се задълбочава, защото при изчерпването на психиката вследствие на стреса се наблюдава недостиг на основните биологично активни вещества в мозъка. Те не могат да се възстановят от само себе си.
Важно е лечението на състоянието да започне на фазата на стреса, преди да се развие депресия. Тогава лечението е много по-лесно и бързо.


У нас хората обикновено се притесняват да се обърнат към психиатър...
Навсякъде по света е така, хората избягват посещенията при психиатър. Затова обикновено терапията започва късно. Изключение в това отношение са САЩ, където има десетилетна традиция.


Какво могат да направят близките, за да помогнат на човек, страдащ от стрес или депресия?
Не много. Важно е човек сам да е мотивиран да се погрижи за здравето си. Хората трябва да знаят, че колкото по-късно потърсят специалист, толкова по-продължително време ще трябва да приемат медикаменти.         

Коментари