Публикация

Красен Кралев: Спортен психотерапевт ще помага на участниците ни в Олипиадата

Спортът е един от успешните начини за превенция на психичните разстройства и най–ярката алтернатива на злоупотребата на младежта със забранените субстанции и наркотици, заяви спортният министър


В екипа от лекари, който ще се сформира за Олимпиадата в Рио де Жанейро, ще бъде включен и спортен психотерапевт, който да бъде на разположение на всички олимпийци. Това обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред лекарите участници в XXIII Научна конференция на Българската психиатрична асоциация, която се провежда в Пловдив от 2 до 4 октомври 2015 г..

Прави впечатление, че през последните години има една доста неприятна тенденция – наши състезатели, които видимо са по-добри от противника си, водят на тепиха, терена или игрището, в последните, буквално секунди, „издишат“ психически и губят „мача, заяви Кралев. Затова от особено значение за успехите на българския спорт е хората, работещите в сферата на човешкото поведение със знанията си, с уменията си, с целия си професионален капацитет да намерят място в националните ни отбори. Министърът бе категоричен, че всеки голям спортен колектив трябва да има в екипите си специалисти за психическа помощ. 
Министърът обяви също, че ще бъде възстановен блок "Психологически” към дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка“ към Министерството на младежта и спорта.
Красен Кралев разказа как мотивира българските спортисти преди големи състезания.
„Откакто съм министър, почти преди всяко важно състезание се срещам със спортистите в кабинета си, а понякога и преди самото състезание „на терен“ и им казвам – забавлявайте се, това е най-важното. Не мислете за медалите, отдайте се на удоволствието от самата „надпревара“, от самата игра. Заради този начин на мислене отнесох критика от част от журналистите, че мотивирам нашите спортисти, както стана в Баку, с думите – да се забавляват, да се освободят психически от напрежението за „медал на всяка цена“, да не се „пренавиват“. Не всички разбраха какво имам предвид, но вие знаете за какво говоря“, обърна се Кралев към участниците в конференцията.
И в момента психолози работят с някои от най-успешните ни спортове като художествена гимнастика, бокс, борба, спортна стрелба, биатлон и др.
„За съжаление практиката да се използват спортни психотерапевти у нас все още не е масова, докато по света това е задължително. Казвам го на шега, но ми се случва да влизам и в ролята на психотерапевт. Националният отбор по художествена гимнастика вече не тръгва на състезание без Илияна Раева да доведе момичетата и аз да ги надъхам. А то не е и трудно, защото те наистина са много добри. Искам да подчертая обаче, че с националния отбор по художествена гимнастика работи психологът Татяна Янчева. И резултатите са на лице”, допълни министърът.
По време на конференцията Кралев обърна внимание и на факта, че спортът е една от съпътстващите терапии за лечение на хора с психични разстройства и помага както за физическото, така и за психическото здраве на нацията.
„Сигурен съм, че всички тук ще се съгласим, че именно спортът е един от успешните начини за превенция на психичните разстройства. Освен това, спортът безспорно е най–ярката алтернатива на злоупотребата на младежта със забранените субстанции и наркотици, има важно място в изграждането на характера и личността на подрастващите, възпитава умение за контрол на негативните емоции”, каза Кралев. 

Коментари