Публикация

С 10 на сто са намалели неврохирурзите за година

XXIV Национална конференция по неврохирургия събра водещи специалисти от страната


С около 10 % са намалели специалистите по неврохирургия в България. През 2013 г. те са били 177 души, а само година по-късно са намалели на 160, от които със специалност са 133. Това заяви депутатът доц. Георги Кючуков, член на здравната комисия в парламента по време на откриването на XXIV Национална конференция по неврохирургия, която започна в Трявна. „Тази цифра включва колегите, които официално са напуснали болниците, но не отчита специалистите, заминали в чужбина или в неплатен отпуск”, каза още доц. Кючуков.

Организатор на конференцията е Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен. Домакините са избрали за тема на форума „Проблеми и достижения на българската неврохирургия”. Събитието съвпада със 150-годишния юбилей от създаването на плевенската болница – първата в България, която впоследствие прераства в университетска. „През миналата година се навършиха и 40 години от основаването на клиниката по неврохирургия в Плевен”, напомни председателят на организационния комитет доц. Йордан Панов.

Научната програма е в отделни модули – травми на нервна система, тумори, съдови заболявания на нервна система, детска неврохирургия и редки заболявания, дегенеративни заболявания на гръбначен стълб с ангажиране на нервна система. Грешки, усложнения и съдебно-медицински и етични проблеми.

Резюметата от събитието можете да прочетете на сайта на ХХIV Национална конференция по неврохирургия

Коментари

Много добра презентация