Публикация

В болница "Св. Георги" в Пловдив се извършва финансов одит


Предстои сериозен анализ на финансовото състояние на пловдивската Университетска болница „Свети Георги”, тъй като се оказва, че дългът е нараснал на близо 36 милиона лева.

Това съобщи доц. Божидар Хаджиев, който беше назначен за изпълнителен директор на лечебното заведение.

Health.bg припомня, че заради натрупаните задължения с решение от 4 август на общото събрание на болницата министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев освободи досегашния съвет на директорите – доц. Илия Баташки, доц. Федя Николов, доц. Георги Сафев и доц. Асен Атанасов, и назначи доц. Божидар Хаджиев, Костадин Атанасов и д-р Веселин Иванов.

Според доц. Хаджиев, трябва да се потърси отговорност как и защо са направени такива огромни дългове. До преди месец предишното ръководство на болницата твърдеше, че задълженията са 24 милиона лева.

Най-голямото лечебно заведение в Южна България е на първо място сред болниците по задлъжнялост, въпреки добрия си рейтинг и второто място в класацията за най-успешна сред болниците с капацитет над 400 легла.
В момента във всички клиники се извършва щателен финансов одит.

„Първата ми задача е да се разбере откъде изтичат парите. Всеки месец се натрупват задължения между 150 и 200 хиляди лева. Най-важното е да постигнем финансовата стабилност. Наясно съм, че трудно може да влияем на приходната част на бюджета, но има вариант да ограничим разходната. На всички е ясно, че от 295 клинични пътеки  само 75 са печеливши. На практика излиза, че колкото повече работиш, толкова повече дългове трупаш, но в крайна сметка ще се намери балансът, така че нито болните, нито лекарите и персоналът да са ощетени.” - обясни изпълнителният директор на
здравното заведение.

Той допълни, че всички професионалисти в болницата ще бъдат запазени и няма да има политическа чистка.

Коментари