Публикация

Откриха Детски спешен център в МБАЛ Бургас

Кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев откриха Детски спешен център, който функционира към Спешното отделение на МБАЛ-Бургас.


Кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев откриха Детски спешен център, който функционира към Спешното отделение на МБАЛ-Бургас. Пациенти до 16-годишна възраст ще бъдат обслужвани отделно и няма да стават свидетели на тежки гледки на пострадали в катастрофи или възрастни хора с инсулт или инфаркт.

"Над 60 000 души преминават през Спешното отделение на Бургаската болница на година, като 20-25% от тях са деца. Затова с помощта на Община Бургас и Областна администрация, реализирахме проекта за отделен портал. Той включва чакалня, два кабинета и специални помещения, изолатори с болнични легла, където децата на спокойствие ще изчакват, докато им се правят изследвания", каза изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев. Той обяви, че Детският център е първата стъпка от мегапроекта за разширяване на Противошокова зала, който ще бъде финансиран с 2,2 милиона лева от Министерството на здравеопазването и съфинансиран от Община Бургас. Проектът предвижда монтиране на външни асансьори и нещо изключително важно - изграждане на ендоскопски център.

Детският спешен център бе реализиран по инициатива на Общината след писма на бургазлии до кмета.

"100% тежките случаи идват в МБАЛ-Бургас. В областта има много болници, но особено през летните месеци най-големия травматизъм се обслужва тук. Решихме да отделим потоците на децата от възрастните, след като получавахме жалби, че се стресират от тежките гледки. Убеден съм, че това е малката правилна крачка в посока подобряване на здравеопазването в Бургас. Голямата ни цел, разбира се, е модернизация на болницата. Тя трябва да започне да функционира и като университетска клиника. За тази цел д-р Матев ще трябва да привлече в града хабилитирани преподаватели, част от тях от университета "Проф. д-р Асен Златаров"", каза кметът Николов.

Детският спешен център бе осветен от отец Севастиян от храм "Св. св. Кирил и Методий". На откриването присъстваха зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.-изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев, доц. Петко Димитров, Момчил Момчилов и Мартина Колева от Съвета на директорите на болницата, началниците на отделенията в болницата, както и общински съветници.

По стените на чакалнята на центъра, както и в кабинетите, надничат любими анимационни герои от "Миньоните", "Леденото кралство", "Мику Маус", "Мечо Пух". За да не е тягостно времето, прекарано пред лекарския кабинет, за малчуганите се прожектират анимационни филмчета и са осигурени много играчки.

Коментари