Публикация

Природата в помощ на рехабилитацията

Д-р Мая Желева, завеждаща Сектора по физиотерапия и рехабилитация в НОМЦ и в ХХVІІІ ДКЦ – София, в интервю за Хелт медия.


Д-р Желева, след завръщането ви от Петия световен конгрес по физикална и рехабилитационна медицина къде поставяте България по развитие в тази област? Този световен форум в Истанбул беше много интересен, защото се запознахме с последните тенденции в рехабилитацията и физиотерапията. За мен беше радостно да установя, че ние сме в синхрон с това, което се прави и в най-развитите държави. Разликите са в качеството на материалната база. Но като методи, тенденции, лечебни способи у нас прилагаме почти всичко, което се прави и по света.

Хората свързват рехабилитацията основно с възстановяването след инсулти и инфаркти и след ортопедични проблеми...
Това е много ограничено схващане за нашата дейност. Всички заболявания подлежат на рехабилитация и физиотерапия. И колкото по-рано и в оптимален обем се приложи тя, толкова по-бързо и качествено е възстановяването.

Достатъчно ли са клиничните пътеки и направленията, за да могат всички нуждаещи се пациенти да преминат през възстановителен курс?
Както в много от специалностите, така и при нас направленията често не достигат, а за значителна част от заболяванията няма приети клинични пътеки за болнична рехабилитация. Но понякога и колегите в първичната помощ не са активни при насочването на своите пациенти към съответните физиотерапевтични и рехабилитационни процедури. Те са абсолютно задължителни след операции, онкологично лечение, тежки белодробни заболявания, съдови инциденти, травми.

Въпреки огромния технологичен напредък светът все повече се завръща към природните методи за възстановяване и поддържане на здравето. В България има ли такава тенденция?
Точно така е. Технологиите все повече се използват за качествено извличане на екстракти от различни растения, които имат противовъзпалителни и противоболкови свойства. Ние например използваме продуктите от серията неокс – капсули за вътрешно приложение, крем за намазване на по-малките стави и олио за по-големи участъци. Предимството на този тип продукти е пълното отсъствие на странични или неблагоприятни ефекти, каквито се получават при продължителна употреба на т.нар. нестероидни противовъзпалителни препарати. Използването на природни препарати в комбинация с ултразвук, магнит или йонофореза по време на физиотерапия още повече увеличава ефекта заради по-дълбокото навлизане в тъканите. Неслучайно в Истанбул германските колеги демонстрираха точно природни и хомеопатични препарати, използвани при различни процедури.

Възможно ли е прилагането на физиотерапия и рехабилитация, без да имаме някакво тежко заболяване?
Разбира се, ролята на нашата специалност е и в профилактиката. Ако човек два пъти годишно се подлага на професионални възстановителни процедури, ще забави значително нормалните възрастови изменения в костно-ставния апарат. Още повече, много хора днес са обездвижени, с неправилна работна поза пред компютъра, а това са предпоставки за различни проблеми, които можем да преодолеем при професионално третиране.

Коментари