Публикация

Тайните на най-здравите жени в света


Хората имат различни навици в зависимост от това в коя точка на света живеят – някои по-здравословни, други по-вредни.

Ще ви запознаем с част от причините за по-доброто здраве на жените в някои страни. Ако се възползвате от техните „хитринки”, ще може да внесете полезни подобрения в начина си на живот.

В коя страна жените живеят най-дълго?
1. Япония
2. Moнако
3. Aндора
4. Aвстралия
5. Испания

Как да се поучим от японците?

Кажете "да" на соята. Поне 40% от японското население закусва със супа мисо, която се прави от соеви зърна. Учените са установили, че жените, които ядат соя поне един път седмично, намаляват риска да развият рак на гърдата с 50%.

Соята обаче не трябва да е химически обработена. Яжте естествените соеви продукти като тофу, мисо, едамам, соево мляко.

Заменете кафето със зелен чай. Повече от половината японци го пият всеки ден и според специалистите, високото съдържание на катечини /catechins/ - мощни антиоксиданти, които се борят с болестите – може да разрушават злокачествените ракови клетки и да понижават холестерола.

Инфарктът поразява жените по-рядко в:
1. Kирибати
2. Франция
3. Япония
4. Moнако
5. Южна Корея

Как да се поучим от французите?

Пийте шампанско и Бордо. Французите изпиват по една чаша вино на ден, докато средният американец си позволява една чаша седмично. Умерената употреба на вино /1 чаша дневно за жените/ намалява риска от сърдечни болести с 40%, смятат учени от „Харвард”. А една чаша специално червено вино от Югозападна Франция съдържа 5 пъти повече процианидин /procyanidins/ (антиоксидант, който подобрява функцията на съдовете) от обикновените вина заради традиционната технология на производството в района, която позволява на гроздето да ферментира по-дълго.

Как да се поучим от корейците?

Яжте повече чесън. Корейците не могат да си представят ядене без кимчи – салата от суров чесън. Свойството на чесъна да предпазва от сърдечни заболявания се дължи на един ензим, който пречи на холестерола да се залепва по стените на артериите. Но този ензим се отделя само, ако скилидките са ситно нарязани или смачкани, докато топлинната обработка отслабва неговия ефект. Слагайте нарязан чесън върху риба, паста, зеленчуци непосредствено преди сервирането.

Къде жените запазват фигурата си въпреки изобилието на храна?
1. Япония
2. Норвегия
3. Швейцария
4. Италия
5. Дания

Как да се поучим от италианците?

Подремвайте следобед. Само 3% от американките си почиват след като обядват, а в Италия магазините и учрежденията затварят между 13:00 и 16:00 часа, за да могат хората да си починат.

Сиестата възстановява енергията и премахва желанието за следобедна закуска. Изследванията са показали и че недостатъчният сън увеличава производството на хормона грелин /ghrelin/, който предизвиква желание за хапване на нещо сладко.

Как да се поучим от швейцарците?

Движете се повече. Защо сред изобилието на шоколад и сирена швейцарците са слаби? 30% от тях се придвижват пеша, 10% - с колело, а само 38% - с кола. За сравнение – 1% от американците се придвижват пеша, 9% - с колело или мотор, и 84 % - с кола. Ходете повече пеша или карайте колело.


Ракът на дебелото черво е рядко заболяване сред жените в:
1. Сенегал
2. Гамбия
3. Фиджи
4. Гвинея
5. Камерун

Как да се поучим от камерунците?

Яжте много зеленини. Диетата е най-важният фактор за предпазване от рак на дебелото черво. Повечето ястия в Камерун се приготвят с диво растящи зеленини, които са богати на фолиати. Учените са установили, че поемането на много зеленини намалява риска от рак на дебелото черво с до 60%.

Пазете червата си. Учените са установили, че в Западна Африка се яде много ферментирала храна. Пробиотиците в тази храна поддържат здравословните бактерии в червата, които ги предпазват от рак. Камерунците поемат ферментирали храни чрез домашно приготвената бира, киселото мляко и туршия от царевица.

Най-щастливи са жените в:
1. Дания
2. Швейцария
3. Aвстрия
4. Исландия
5. Бахамите

Как да се поучим от датчаните?

Радвайте се на живота, а не на вещите. Датчаните вярват в изживяванията, а не в материалните блага. Проучване на учени от университета в Колорадо е установило, че датчаните, които са вложили средства в приятни изживявания като посещения на концерти и романтични вечери, са два пъти по-доволни от тези, които са дали пари за материални неща.  

Как да се поучим от исландците?

Яжте повече риба. Въпреки дългите и мрачни зими в страната нивото на сезонните депресии е ниско. Годишната консумация на риба в Исландия е по 450 килограма на човек – повече от всички народи в света.

Рецептата за щастие включва консумация на риба два или повече пъти седмично. Това ще намали риска от депресия с 50%. 

Коментари