Публикация

Главоболието при учениците - причини

Натовареният учебен график изморява децата


Учебната година започна и деца, и родители влязоха в натоварен режим на живеене. Ставане рано, дълги часове уроци, добълнителни извънучилищни занимания...Натовареният график на съвременните ученици провокира често главоболие и хронична умора.

Защо децата се оплакват, че главата ги боли по-често отколкото през дните, когато не са на училище?

Учени от Nationwide Children's Hospital в Охайо анализирали 1300 случая от 2010 до 2014 г. и доказали, че пикът на оплакванията от страна на учениците е през есента, като най-често от главоболие се оплакват момчета на възраст между 5-9 години. Броят на оплакванията съществено намалява с увеличаването на възрастта . Що се отнася до момичетата, при тях първите признаци на мигрена се появяват в периода на половото съзряване. 

Проведеното изследване сочи, че учениците, които спят 9-11 часа в денонощието и спазват режим, като винаги лягат и стават по едно и също време, могат да се похвалят с доста по-висока успеваемост. Според специалистите от недоспиването най-много страда изучаването на езика – децата по-трудно възприемат граматичните правила и комуникативните им възможности се снижават.

Още по темата четете в сайта на в. "Животът днес"

Коментари