Публикация

Кълновете - природен източник на здраве

Лесно е да си ги отгледаме в домашни условия


Кълновете са един от добрите природни начини начини да си набавим солидна доза здраве.  Кълнът представлява семе, което е пуснало къси коренчета, но все още няма зелени листа.

Съдържанието на витамини и минерални вещества в покълналите зърна е значително по-високо, отколкото в непокълналите и затова въздействието им върху организма е по-силно. Кълновете оказват благотворно влияние на целия организъм и вътрешното им въздействие се проявява, освен върху всички органи, и върху външния вид - кожа и коса. Те ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. 

Полезни свойства например имат кълновете на:

  • пшеницата, 
  • фасула, 
  • елдата, 
  • тиквеното и слънчогледовото семе, 
  • граха, 
  • царевицата
  • всички сурови ядки

Ленените кълнове, например, съдържат лененото масло и повлияват добре храносмилателния трак, регулирйки  дейността на стомашно-чревния тракт. Съдържат високи нива на калций и са мното полезни за бременни жени, подрастващи и спортисти.Теподдържат добри нива на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания;

Важно е да знаем, че кълновете са нетраен продукт и не се запазват дълго време, затова не е добра идея да си ги кухим и да ги съхраняваме дълго. Най-добре е да си ги произведем сами, което е напълно възможно в домашни условия.

Коментари