Публикация

Стабилен гръбначен стълб без коремни преси

Нека продължим с кинезитерапията. Тези упражнения са вдъхновени от работата и проучванията на проф. Стюард Макгил, световен експерт- кинезиолог, който е избрал гръбначния стълб за своя специалност.


Kогато има някаква болка в кръста, физиотерапевтите дават упражнения за заздравяване на коремната мускулатура. Вече знаем от работата на проф. Моузли и проф. О'съливан, че в 100% от случаите болката се формира от мозъка. Специфични упражнения приложени локално не превъзхождат неспецифичното движение в борбата с болката. Защо да правим упражнения тогава? Движението и обема на движение са ресурси, който човек лесно може да загуби. Всеки един от нас желае да се наслаждава на стабилен гръбначен стълб, на гъвкави тазобедрени стави и здрави колена. Упражненията, който демонстрирам в този видео клип. ще ви дадът стабилния гръбначен стълб и силен активен корем, който да е добра основа за движенията в горните и долните крайници. И тези упражнения, приятели, не са коремните преси. Всъщност, по време на демонстрацията обяснявам как коремните преси създават механизъм, който изхабява гръбначния стълб. Което не значи, че не бива да не свивате и сгъвате от гръбначния стълб- напротив. Всяко движение изпълнявано умерено и разумно е полезно!  Но има движения, който от кинезиологична гледна точка, ако ги правите без да сте готови за тях или просто прекалите с тях, могат и да ви навредят. Тези упражнения, които демонстрирам превъзхождат коремните преси от гледна точка на безопасност и стабилност. Ако не сте се абонирали за видео канала ще се радвам, ако го направите сега. Моля коментирайте, за да мога да подобря съдържанието на клиповете. Желая ви приятно гледане.

Коментари

Благодаря ви за препоръките и коментарите, колеги. Ще прочета книгата, не съм я чел. :)

Идеален си, Мите. Днес, част от загрявката преди работа ми беше с тези упражнения. Само така!

,,Библия на хората с болки в гърба ,, на Сара Кий е единствената монография за устройството , механиката , патологията на гръбнака в поясния отдел . В нея се обръща голямо внимание на упражненията , които не само дават облекчаване на болките , а дори подобряват остеохондрозата .

Препоръчвам и книгата на Сара Кий ''Библия на хората с болки в гърба''.

Тук го направете за разгрявка и не разтягайте толкова много. Гръбначният стълб ви трябва стабилен. ;)

Котешкия гръб винаги го правим след интензивна тренировка за растягане и разпускане на мускулите - наистина помага! Другите упражнения ще ги пробавм