Публикация

Октомври е розов!

От 1985 година светът приема месец Октомври за Световен месец за борбата с рака на гърдата. Още от самото начало идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване.


Днес, хиляди хора по света възприемат Октомври като месец за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта. А прегърнатата розова панделка е символ на солидарността, надеждата, смелостта и подкрепата на всички хора, относно заболяването.
От 1991 година розовата панделка ни напомня да оцветим живота си и да обърнем внимание както на себе си, така и на хората около нас, колко е важна ранната диагностика.


През 2012 година в България са регистрирани 36 649 нови случаи на злокачествени заболявания, като делът при жените е 46 %. Според последните проучвания ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване при нежния пол – процентът на засегнатите е 26,4% (2012г.).
Структурата на анализа на злокачествените заболявания при жените у нас е различна при отделните възрастови групи:
• При подрастващите и младите жени най-голям процент имат злокачествените заболявания на млечната жлеза.
• При жените над 45-годишна възраст най-голям относителен дял имат злокачествените заболявания на белия дроб и отново тези, на млечната жлеза.
• При жените над 75 години най-голям е делът на злокачествените заболявания на млечната жлеза.
Процентното разпределение на най-честите причини за смърт от злокачествени заболявания при жените в България сочи, че най-висок процент има ракът на млечната жлеза: 18,3% (2012г.).


Ракът на гърдата не е предотвратимо заболяване, тъй като все още не са напълно изяснени причините за развитието му. Но ако заболяването бъде открито в ранен етап, казват специалистите, резултатите от лечението могат да бъдат положителни.


„При рак на гърдата няма нужда от паника, а от здрав разум“, казва проф. д-р Метин Чакмакчъ, ръководител на новооткрития наскоро Център за лечение на рак на гърдата към многопрофилната болница в Истанбул. „Ние искаме жената да познава тъканната структура на гърдата си, защото по този начин ще може навреме да забележи промяната. Не очакваме жените да поставят диагнози като: “Тук има киста”, “Тук има рак”, а очакваме от тях да кажат “Има някаква бучка в гърдата ми, преди я нямаше”.

Карциномът на млечната жлеза може да засегне всяка жена, като рискът се увеличава с възрастта. Но всеки трябва да знае, че не само жените са застрашени: „Ракът на гърдата засяга мъжете значително по-рядко от жените – само 0.9 % от всички случаи, но при тях туморите обикновено са

по-големи, по-авансирали и преживяемостта е по-ниска, показа анализ, представен на годишната среща на American Society of Breast Surgeons“ (2014 г).


Ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Ето защо бъдете активни и отговорни към своето здраве.

Не пропускайте да  се прегледате, защото именно ранната диагностика може да спаси Вашия живот98% е процентът на излекувалите се при ранно диагностициране, а 27% на излекувалите се, при които заболяването е било диагностицирано в напреднал стадии на заболяването.


Мамографията е най-сигурния начин да се открие рак на гърдата в ранна фаза.
Обърнете се към Вашият лекар за повече информация.


Източници:
1. American Society of Breast Surgeons - https://www.breastsurgeons.org/
2. Анадолу Медицински Център - http://anadolubg.com/
3. Български Национален раков регистър - Заболяемост от рак в България, 2012 – Национална болница по онкология

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Образна диагностика Обща медицина Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Урология Фармация Хирургия мамография Рак на гърдата мамограф диагностика рак на млечната жлеза ранна диагностика злокачествени заболявания Карцином на млечна жлеза статистика на онкологичните за розова панделка диагноза рак

Коментари