Публикация

Ранното диагностициране на рака гарантира успешното лечение


Доц. Мария Попова, ръководител на Клиниката по обща и онкогинекология в Пета МБАЛ, София, в интервю за Хелт медия.

Доц. Попова, станаха ли жените по-отговорни към здравето си през последните години?
Въпреки че вече много жени посещават профилактични прегледи, все още има много работа, докато стигнем до най-добрите европейски практики в превенцията и ранното откриване на злокачествените гинекологични заболявания. Един от проблемите е, че по-възрастните жени все още очакват да бъдат потърсени за профилактичен преглед. Те са свикнали с предишната система за профилактика, при която се водеше документация коя жена кога е прегледана и какъв е бил статусът й. За радост, по-младите са много информирани, повечето четат в интернет и знаят опасностите за здравето си.

Кое е водещото онкологично заболяване, което застрашава жените?
Това безспорно е ракът на млечната жлеза. Но това заболяване в България е извадено от отговорностите на гинеколозите и е „зачислено” на хирурзите. А в другите европейски държави не е така. Ракът на маточната шийка и ракът на ендометриума (на маточната лигавица) са на второ място по значение, а сравнително по-рядко се срещат туморите на яйчниците.

Но нали ракът на маточната шийка може да се открива много рано, дори в предраковия стадий. Защо не намалява?
Ние точно затова говорим толкова много за това заболяване, защото при него имаме възможността да постигнем пълно оздравяване. Но за това е необходимо и активното внимание на самите пациентки. Те трябва редовно да се подлагат на прегледи с цитонамазка. По преценка на гинеколога могат да се направят и допълнителни изследвания. При откриването на предраково състояние или на начален карцином можем да направим органосъхраняваща операция, при която се възстановява здравето на жената и се запазва възможността за износване на бременност.

Искате да кажете, че дори след операция за рак на маточната шийка жената може да забременее и да роди?
Точно така, но само когато ракът е открит навреме – в самото начало, и направената операция е т.нар. конизация. При по-напредналите стадии се налага премахването на матката и няма начин за бременност. Затова е важно да направим всичко възможно за предпазване от заболяването и за ранното му откриване, когато все пак то възникне. Вече има и съвременни ваксини срещу човешкия папиломен вирус, за който се доказа, че предизвиква рак на шийката. В много държави те вече се прилагат рутинно и там заболеваемостта ще започне да намалява.

Говорихме за рак, който се открива лесно при редовна профилактика, а кой е най-коварният вид във вашата област?
Това е ракът на яйчниците. Дълго време той протича скрито и без особени оплаквания. Често се открива по повод на други ехографски прегледи или едва когато коремът на жената се уголеми и не спада въпреки диетите и фитнеса. Затова профилактичните прегледи трябва да включват и периодично ехографско изследване на органите в малкия таз.

Всъщност кои са ранните признаци за сериозните гинекологични проблеми?
За съжаление, често няма специфични признаци, но по правило много от заболяванията в нашата област започват с кървене извън обичайните менструации или след менопаузата. Затова такъв тип кървене, както и промени в интензивността и периода на месечния цикъл трябва задължително да се изясняват при гинеколога!

С каква честота да са профилактичните прегледи?
Това зависи от възрастта, както и от резултатите от прегледите. При жени без оплаквания и при добри първоначални резултати е достатъчен преглед веднъж годишно. В другите случаи лекарят определя кога пациентката да дойде отново.

Коментари