Публикация

Изключително рядка интервенция извършиха кардиолозите в „Софиямед“

Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд.


Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд. Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията.

„Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери, които могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора, от друга химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния“, коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед“. 

Коментари

успехи!

Изключително постижение! Много съм щастлива, че имаме възможност да лекуваме пациентите с най-новите методи на лечение. Успех на екипа.