Публикация

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България.


В УМБАЛ „Св. Марина“ ще се извършват безплатни прегледи при специалист – мамолог. Инициативата е свързана със Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Прегледите ще се провеждат с цел профилактика и са част от национална информационна кампания за профилактика на рака на гърдата.

Прегледите в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна ще се извършват на 6 и 7, 13 и 14, 20 и 21 и 27 и 28 октомври(всеки вторник и сряда) от 13.30 до 14.30 часа на 10-ти етаж в Клиниката по гръдна хирургия след предварително записване на тел. 052/978 660.

След запълване на графиците записванията ще бъдат преустановени.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. Всяка година в България около 3 800 жени получават диагнозата "рак на гърдата", а около 1 200 умират от заболяването.

Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди при жени над 40-годишна възраст. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий, а ранното му откриване гарантира неговото лечение.

www.svetamarina.com

Коментари