Публикация

За здравето, видовете хомеопатия и различните потенции

Лекарят помага, а пациентът сам прави промяната. Лекарят съветва и предписва лечение, но най-добре е, когато хората потърсят помощ навреме, с цел профилактика. Интегративна медицина, дял от която е и хомеопатията, разполага с впечатляващ арсенал от методи и средства за лечение и профилактика.


Болестта е път към здравето. Може би това звучи провокативно, но ако се замислите за здравето в по-широк мащаб ще разберете, че е точно така.

Здравето е състояние на хармония и благополучие на всички нива на човешко съществуване – физическо, психично, социално, материално и духовно. Болестта е сигнал, че сме се отклонили от хармонията, а мисията на лекаря е да ни помогнем да установим източника на проблема или проблемите и да ни помогне да възстановим здравето си.

В България хомеопатията има над 130 годишна история като цяло, но нейното възраждане започна през 1993 г. От тогава до днес ние, първите хомеопати и нашите ученици, наблюдаваме второ и трето поколение пациенти и имаме щастието да виждаме истинското и дълбоко действие на метода, който практикуваме.

Добри резултати при тежки хронични заболявания се постигат само, когато се прилагат правилно законите на метода и се използва индивидуално подбрани хомеопатични лекарства в подходящата дозировка, а именно потенция или сила на лекарството и начин на прилагане.

Ще дам един пример: Arnica Montana е едно от най-познатите и широко използвани хомеопатични лекарства – предписват го много лекари от различни специалности и огромен брой хора го имат в домовете, автомобилите или в пътните си чанти. Всички знаят, че могат да използват Arnica при натъртвания, след оперативни интервенции и травми на меките тъкани, при начални инсулти и др. В зависимост от конкретния случай се предписва в потенция 15 CH, 30CH или в по-ниски разреждания D4 и D6, които имат много добро органотропно действие.

Същото лекарство помага на хора, които имат страх от нараняване и/или проникване в тялото; тревожност и страх от смъртта; промени в съзнанието; усещане за натъртване на части на тялото без предхождаща травма; секреции с мирис на развалени яйца; склонност към кървене и др. За да даде това лекарство добър резултат, то трябва да съответства на цялостната комбинация от симптоми на пациента и да бъде предписано във висока потенция – например 200 CH.

Един хомеопат трябва да познава всички стъпки на разреждане и потенциране и да ги използва в практиката си по най-добрия за пациента начин. Използването на различни потенции е умение, което се придобива с години практика. Това е най-голямото предизвикателство пред студентите по хомеопатия.

Понякога ме питат каква хомеопатия практикувам и преподавам – немска, френска или английска?

Отговорът е – няма такова разделение. Немски, френски или английски са внесените в страната ни хомеопатични лекарства и аз използвам всички.

Видове хомеопатия

Хомеопатите по света се делят на две големи групи – плуралисти и уницисти.

Плуралистите предписват по няколко лекарства в определена схема – например едно лекарство – сутрин и едно – вечер. Много често в практиката си плуралистите използват симптоматичен подбор на лекарствата – едното за хремата, другото за стомаха и т.н. Този тип предписание не се различава качествено от предписанието на стандартната медикаментозна терапия, но може да даде добри резултати в определени остри състояния. Вид плуралистична хомеопатия е клиничната хомеопатия.

Уницистите са тези, които предписват на своя пациент едно основно лекарство, индивидуално подбрано след сериозен анализ на всички симптоми и оплаквания на пациента, историята на болестите в рода, моделите на общуване в семейството и др. След като имат достатъчно информация за ефекта на първото лекарство, хомеопатът преценяват следващата стъпка – дали да продължат със същото лекарство или да назначи ново, което съответства най-добре на настоящото състояние на пациента. Подобен подход позволява лечението само с хомеопатия на сериозни и упорити заболявания – алергии, автоимунни процеси като множествена склероза и ревматоиден артрит, депресии, панически атаки, неврози и др. Голямо предимство е възможността за реална профилактика на хроничните заболявания или за намаляване на приема на конвенционалните лекарства.

Класическите хомеопати са уницисти. В интерес на истината уницисти понякога предписват допълнителна подкрепяща терапия на своите пациенти – хранителни добавки, органотропни хомеопатичти лекарства или шуслерови соли, защото състоянието на пациента го изисква.

В практиката си имам най-различни случаи – пациенти, излекувани с едно лекарство, прието в еднократна доза; такива, които са приемали едно лекарство в различни потенции в продължение на месеци, както и такива, при които се налага смяна на хомеопатичните лекарства, на фона на лекарствата за високо кръвно или диабет.

Предписанието на единични хомеопатични лекарства изисква много познания от страна на лекаря, инвестирането на време и енергия, но позволява да се видят впечатляващи резултати в работата с пациенти, които не могат да бъдат постигнати по друг начин.

Като студентка по медицина научих една сентенция и тя много ми помага – „Болестите книжки не четат”. Може да виждаме приблизително едни и същи симптоми при пациенти с астма или диабет, но зад тях винаги стои различен човек и неговата природа е по-важна от диагнозата. Всеки пациент е ново предизвикателство, нова загадка и подходът към него е уникален.

Лекарят сам избира към коя група да се причисли – уницисти или плуралисти, какво време и усилия да вложи в изучаването и прилагането на хомеопатията като част от медицинската си практика. Лекарят, преминал цялостен курс на обучение по хомеопатия, може да работи с лекарства в скали C, D, LM и да подбере най-подходящата терапия за своите пациенти.

И така – френска, немска или английска хомеопатия да изберете за себе си като пациент?

Зависи какво е вашето разбиране за здравето и болестта, колко време искате да отделите и колко далече искате да стигнете. Бих Ви посъветвала – изберете Човека, който ще ви помогне да вървите по пътя на здравето, по пътя към себе си.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/homeopathy/news_21408.html

Коментари