Публикация

Пловдивската УМБАЛ със спешна антикризисна програма


Максимално свиване на излишните разходи, увеличаване на пазарния дял до 8%, изчистване на задълженията от 35 млн. лева и запазване качеството на лечение са
са сред основните задачи, които си поставя новото ръководство на пловдивската Университетска болница „Свети Георги”.

Те са записани в антикризисната оздравителна програма, която Съветът на директорите на здравното заведение е приел.

По думите на изпълнителния директор доц. Божидар Хаджиев, само за първите шест месеца на тази година направените разходи са достигнали размера за цялата 2008-ма. 

„Финансовата ревизия приключи, но резултатите от нея ще бъдат огласени след като здравният министър ги види”, подчерта доц. Хаджиев.

Задълженията на най-голямата болница в страната са 35 милиона лева. От тях 27 милиона лева са към доставчици, а 8 милиона - към персонала, дължат се осигурителни вноски и данъци.

Оздравителната програма включва и увеличаване на приходите от клинични пътеки с  по 15% годишно, също на собствените постъпления, привличане на нови пациенти чрез  внедряването на авангардни медицински технологии.

Пловдивската болница ще кандидатства и за финансиране от европейските програми  чрез подготвени проекти за енергийна ефективност за 5 милиона лева.

Оперативното ръководство на болницата се поема от трима заместник-директори – доц. Тихомир Дерменджиев, д-р Константин Зисов и Валентина Семерджиева.

„Програмата е оздравителна и има за цел да стабилизира дружеството до края на тази година”, посочи доц. Хаджиев.

Той подчерта, че независимо от финансовите затруднения ще продължат да лекуват и няма да връщат здравно неосигурени пациенти.

Няма да се намаляват и заплатите на персонала.
„Напротив, ще въведем категоризация на труда и допълнителни стимули за сестрите в най-натоварените звена”, допълни изпълнителният директор на университетската болница.

Коментари