Публикация

Здравните капани на лятото

Лято е, на плажа и в планината е приятно, а ваканционните дни са преброени. И през този период обаче има опасности, застрашаващи здравето:


Дехидратация и топлинен удар

Дехидратацията и топлинният удар вървят ръка за ръка. Те се причиняват от излагане на силно слънце. Когато хората се потят, те наваксват загубата на електролити в организма, като пият вода.

Дехидратацията и топлинният удар се появяват, когато човек е толкова обезводнен, че не може да се поти достатъчно, за да се охлади, и температурата на организма се повишава.

Как да избегнем това: Ако работите или спортувате навън и се потите, трябва да пиете поне на всеки час течности, за предпочитане - вода.

Симптомите на дехидратацията са няколко – от жажда и отпадналост, до главоболие, повдигане и нарушено съзнание. При топлинен удар признаците също са главоболие и нарушено съзнание, но може да се стигне и до делириум и даже до халюцинации.

Как да се справим: Докато леката дехидратация може да се преодолее с поемане на течности, топлинният удар е по-сериозно състояние. При него е необходимо пострадалият да бъде откаран в болница за интравенозно вливане на течности.

Хранителни отравяния

По различни причини хранителните отравяния зачестяват през лятото. При високи температури микроорганизмите, които причиняват хранителни отравяния, се размножават.

Салатата, оставена цял следобед извън хладилника, сандвичът с пиле, който стои в раницата ви, докато правите няколкокилометров преход при топло време, или закупените от магазина храни, които преседяват в топлата кола, са благодатна среда за бактериите.

Как да се предпазим: Има 4 основни правила за предотвратяване на хранителните отравяния: топлинна обработка, хигиена, охлаждане и отделно съхранение. Спазването на тези правила е особено важно през лятото.

- Ако сте навън, преди да пипате продуктите, измивайте ръцете си със сапун или със санитарни кърпи.

- Ако отивате на пикник, сложете продуктите в хладилна чанта. - Приборите и съдовете, в които е имало сурово месо, не трябва да се смесват с тези, с които се храните.

Симптоми на хранително отравяне: повръщане, стомашни колики, диария, признаци, наподобяващи заболяване от грип, или комбинация от тези неприятни усещания.

Една от грешките, които хората правят, е да смятат, че причината за отравянето е последната храна, която са яли. Ако при някои хранителни отравяния симптомите се проявяват от 2 до 6 часа след хранене, при други те са след 1 или дори след 3 дни.

Някои хранителни отравяния може да са смъртоносни, особено за малките деца, възрастните и хората с отслабнала имунна система. Тежките и продължителни симптоми изискват сериозно лечение в болнична обстановка.

Ухапвания от комари

Предпазването срещу комарите включва намазване с репелент или масло от лимонов евкалипт, покриване на цялото тяло с дрехи и избягване на открити пространства в ранни зори и при залез – тогава са пиковете на ухапванията.

Какво да правим при ухапване от комар: Обикновено следите от ухапване изчезват за по-малко от седмица. Дотогава мястото на ухапването трябва да се мие и да се поддържа чисто, да се налага с кубче лед или студен компрес, за да се облекчи сърбежът, да се маже с крем против сърбеж или да се приема антихистамин при по-сериозните случаи.

Вода в ухото

Водата в ухото е неприятно преживяване за децата, които очакват с нетърпение лятото, за да поплуват в морето или друг водоем.

Когато стоите дълго време във водата, пръстите ви подгизват и се набръчкват. Същото нещо става и с ушите.

Докато плувате или сте във ваната (под душа), в ушния канал може да попадне вода, която може да възпали и инфектира канала. 

Как да го избегнем: Носете восъчни тапи за уши, когато плувате.

Признаци: Симптомите на вода в ухото са болка и намален слух.

Може също да имате чувството, че ухото ви е пълно, да вдигнете температура или да се подуят лимфните  възли.

Лечението на вода в ухото изисква намесата на лекар.

Слънчево изгаряне

Дерматолозите препоръчват многоспектърен защитен крем, който блокира или абсорбира всички ултравиолетови лъчи. И не мислете, че когато е облачно, сте защитени и няма нужда да нанасяте крема. Повечето ултравиолетови лъчи проникват и през облаците.

Симптомите на изгарянето се появяват обикновено 4 часа след излагането на слънце, те се влошават след 24-36 часа и продължават от 3 до 5 дни. При леките изгаряния кожата става червена, гореща и чувствителна. По-тежките изгаряния са болезнени, кожата се подува и се покрива с мехури.

За слънчевото изгаряне лечение няма – просто трябва да се изчака то да премине. Дотогава може да се приема аспирин, ибупрофен и други лекарства за облекчаване на болките в тялото и главоболието и за сваляне на температурата. Трябва също да се пие вода и да се правят хладки бани.

Ако изгарянето е по-тежко и се появят мехури, те трябва да се покрият с марля, за да не се инфектират. Мехурите не бива да се пукат, защото това ще забави оздравителния процес и ще увеличи риска от инфекция.

И не забравяйте, че кожата има "памет" - неразумното излагане на слънце може да доведе до тежки проблеми, включително раково заболяване,  след години.

Коментари