Публикация

След смъртта си, един човек може да дари живот на 7 души.

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО


КАМПАНИЯТА ИМА ЗА ЦЕЛ да привлече вниманието на обществото към проблема с трансплантациите в България и да насърчи хората да бъдат донори. В основата на проблема у нас стои именно тяхната липса – докато хиляди се нуждаят от присаждане и чакат да се появи подходящият за тях орган, от януари до ноември 2009 г. в страната са извършени 31 трансплантации от трупни донори и 19 от живи. Трансплантация, обаче, чакат близо 2000 души. 938 от тях се нуждаят от нов бъбрек, 33 болни очакват здраво сърце, 47 души - черен дроб, 1 човек - тънко черво, около 500 очакват роговица, за да прогледнат, а над 1000 - стволови клетки.


България е на последно място в Европа по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2008 г. Испания е на първо място в класацията с показател 34,2, докато в България той е едва 1,1.

" }-->

Коментари

За съжаление в Булгаристан има много хора, които биха разфасовали всеки друг за немного пари.

Не съм си поглеждала здравната книжка, но мисля, че отзад имаше нещо, свързано с донорство. За съжаление, доколкото съм запозната, каквото и да попълниш, след това винаги се иска съгласието на близки. Дано нещата да се променят. Смятам, че това е личен избор, а не на близките.

Ако не се лъжа, в България трябва да попълниш декларация, ако не желаеш да си донор. Но дори и да не си попълнил, лекарите винаги искат съгласието на близките.

В Англия попълваш декларация при личния си лекар, че си съгласен да станеш донор. До колкото знам обаче тук няма такава опция и само близките могат да решат.

Да аз бих го направила,има смисъл да дариш живот.