Публикация

Дълголетните са и щастливи


С напредването на възрастта хората стават по-щастливи. Това на пръв поглед изненадващо твърдение на проф. Сюзън Чарлз от Калифорнийския университет е резултат от серия експерименти. 

Тя установила, че „пик” в усещането за щастие човек достига около 90-годишната си възраст, тъй като душевното благополучие се увеличава с годините.


Изключение правят хората в напреднала възраст, които имат сериозни здравни проблеми или страдат от старческо слабоумие.

От своя страна, интересен експеримент е направила и психоложката от Станфордския университет Лаура Карстенсен. Доброволци на възраст от 18 до 95 год. преминали през редица тестове, като същевременно записвали в дневник данни за емоционалното си състояние.

Обобщавайки резултатите, изследователката установила, че старците много по-рядко преживяват отрицателни емоции и са по-търпими към критики по техен адрес. Те също така по-успешно „управляват” емоциите си – умение, което безспорно се развива с времето.

Според психолозите, възрастните хора имат способността да извличат от живота най-доброто, като избягват ситуации, които ги напрягат излишно.

Учените препоръчват на младите хора да се подготвят отрано, за да имат наистина щастливи старини. А начинът е  –  повече внимание към здравословния и активен начин на живот.

Коментари