Публикация

Лазерна корекция на зрението - какво да очакваме преди, по време и след процедурата

Какво да очаквам преди, по време и след лазерната корекция на диоптрите при късогледство, далекогледство и астигматизъм


Преди лазер асистирана ин ситу кератомилеза /FEMTOLASIK/

Ако решите да предприемете лазерна корекция на вашите диоптри е необходимо да се извърши подробен очен преглед от очния специалист, за да се прецени да ли сте подходящ кандидат. Трябва да преустановите носенето на меки контактни лещи 14 дни преди прегледа, а на твърди – 4 седмици, и да си служите през това време с очила. В противен случай роговицата няма да възстанови естествената си форма, ще компрометира измерванията и предоперативните изчисления и може да доведе до незадоволително зрение след процедурата. Някои от изследванията, с които се изчислява колко микрона роговична тъкан да се отнемат чрез ексимерния лазер, могат да се повторят седмица след първичния преглед или в деня на операцията, за да се потвърдят резултатите.

При прегледа очният лекар ще ви разпита подробно за:

- вашето общо здравословно състояние

- за оплакванията ви от очите

- за медикаменти, който сте приемали

- за алергия.

След като извърши детайлен преглед на очите ви /вкл. и с разширение на зениците/ очният лекар ще дискутира с вас да ли сте подходящ кандидат за лазерна корекция, както и предимствата, относителните недостатъци и евентуални алтернативи на лазерната процедура. Спокойно задавайте въпроси и не взимайте бързи и спонтанни решения, стъпката към лазерната корекция трябва да предприемете отговорно и самостоятелно.

В деня на процедурата /както и предишния ден/ не слагайте грим, дезодорант, одеколон, парфюм, крем или каквито и да било козметични средства по лицето – те могат да замърсят клепачния ръб, миглите и слъзния филм и да причинят по-късно инфекция, а ароматните вещества, съдържащи се в тях, могат да взаимодействат с оптиката на апарата. Свалете обиците си.

Уредете предварително транспорта си до и от лазерния център в деня на процедурата, както и на следващия ден за първия контролен преглед. Не се допуска да шофирате сами.

По време на лазерната процедура

Престоят в залата общо за двете очи трае около и по-малко от 30 минути. Там лежите на удобно легло. Ексимерният и фемтосекундният лазери са със значителни размери, включват операционен микроскоп и компютърен монитор. Преди влизане в стаята ще ви капнат антибиотични капки в очите, ще ви сложат операционна шапка за еднократна употреба. В залата ще изпълнявате указанията за лягане върху леглото за най-добро центриране на очите. Пред вас ще се демонстрира характерния шум при работа на лазерите. В окото, което ще се третира първо, се слагат анестетични капки, след което се поставя метален клепачоразширител за подържане на окото постоянно отворено. Върху другото око се поставя непрозрачна предпазна пластмасовачерупка. С отвореното око е необходимо през цялото време да фиксирате зелената мигаща светлина в апарата. След това се поставя пръстен за аспирация, при което зрението се замъглява и пред окото леко причернява. 

Специален фемтосекунден лазер се свързва с пръстена и оформя тънко ламбо /от около 110-120 микрона/ от роговична тъкан. Пръстенът се маха от окото, зрението се възвръща, ламбото се отгръща и тогава се пуска ексимерният лазер, за да отнеме предварително изчислените микрони роговица. Строго необходимо е да гледате към зелената светлина в апарата, независимо да ли е замъглена или не. Това помага окото да стои неподвижно и фиксирано за точна и бърза работа на лазера. По време на характерния жужащ шум на работещата машина ще чувате системният оператор на лазера да отброява колко процента са отминали от процедурата /тя трае около 30 секунди/. След нейния край роговичното ламбо се връща на мястото си. Ако другото око също е планирано за корекция, то се обработва по същия начин. В края на процедурите е възможно да се сложат меки контактни лещи. След приключване ще бъдете изведен до стаята за изследване, където офталмологът ще прегледа очите ви още веднъж, за да се убеди в добрия резултат. Ще ви сложат предпазни прозрачни пластмасови черупки на очите, който да ги предпазят от търкане, удряне и натиск. Ще получите сънотворна и/или болкоуспокояваща таблетки. До първия контролен преглед на следващия ден не трябва да сваляте черупките, да пипате, триете или мокрите очите си. Препоръчва се да прекарате времето си в сън.

Нормално е първият ден да имате усещане за нещо чуждо в окото си, сърбеж, умерено боцкане и парене, сълзене. При неприятна болезненост може да се приемат през устата 1-2 таблетки от 500 мг Paracetamol, 1-2 таблетки Analgin или 1 ампула Analgin.

След процедурата

Нормално е зрението да е леко замъглено, да ви дразни и заслепява светлината, очите да са леко зачервени, а клепачите - леко оточни. Тези оплаквания обикновено бързо отшумяват в първите няколко дни. Подтискайте инстинктивното си желание да разтриете очите си, защото може да разместите роговичното ламбо и да усложните добре извършената манипулация. Разумно е да планирате няколкодневен отпуск от работа след процедурата.

Контролните прегледи се извършват на първия ден, първия и шести месец след корекцията, както и по-често по решение на вашия очен лекар. Ако почувствате остра болка или значително намаление на зрението се свържете с лазерния център без да чакате насрочената дата за преглед.

На първия ден след операцията офталмологът ще свали предпазните очила, ще провери зрителната острота и огледа очите ви на светлинния биомикроскоп. Ще получите капки /антибиотик и кортикостероид/, които ще капете 4 пъти по една капка за една седмица. Възможно е офталмологът да предпише и по-чест дозов режим. Освен тях ще капете и изкуствени сълзи за три месеца.

За една седмица е необходимо да спите с пластмасовите предпазни черупки. Поне две седмици не ползвайте грим, крем, лосион и др. Избягвайте силовите и контактни спортове за един месец – нищо не трябва да влиза в или удря очите ви. Не се къпете в басейн, езеро, море или сауна поне 2 седмици след процедурата.

През първите месеци е възможно зрението ви да флуктуира. След корекцията зрението надалеч ще се подобри, но ако сте имали светлочувствителност и лесно заслепяване преди операцията, то е малко вероятно те да изчезнат.

В случай на необичайни, нови или прогресивно влошаващи се оплаквания се свържете с вашия очен лекар. 

Коментари

Има ли вече натрупан опит в дългосрочен план последици от такава корекция на зрението?Какви са Вашите наблюдения?Може ли пак да се възвърнат диоптрите? А каква е вероятността самата операция да не бъде узпешна?

Тихомир Ушев
12 окт 2015 14:20

Най-сетне някой да обясни ясно и човешки какъв е този метод!