Публикация

Сънят може да е и опасен


Хората, които спят повече от 8 часа в денонощието, са два пъти по-застрашени от алцхаймер.
Според невролози, на същия риск са изложени и обичащите да се излежават след събуждане, както и подремващите следобед. Причините за тази тенденция не са известни засега, но се предполага, че продължителният сън говори за ранен стадий на алцхаймер или друга форма на слабоумие.
Продължителното време, прекарано в леглото, също така може да е знак за депресивно състояние, което от своя страна покачва риска от развитие на слабоумие в напреднала възраст.
При проучването си експерти от Мадридския университет наблюдавали близо 3000 души от двата пола на възраст около и над 65 години. Участниците били анкетирани за начина им на живот, здравословното състояние, както и средно прекарваното в леглото време, включително кратката дрямка през деня.
Доброволците били под постоянно наблюдение в продължение на три години. През това време 140 от тях заболели от алцхаймер или други форми на слабоумие. Резултатите показали, че по-продължителният от нормалното сън и чувството на сънливост през деня са пряко свързани с развитието на слабоумие в следващите три години.
Няма обаче ясна връзка вежду продължителния сън и риска от деменция, просто сънливостта може да е сигнал за начално развитие на болестта. В момента, посочват експертите, само една трета от хората, страдащи от деменция, имат точно поставена диагноза.
Според учените, възникването на алцхаймер може да се предотврати чрез активна умствена дейност – решаване на кръстословици, упражнения с пъзели, логически задачи и т.н.
Сред новостите в тази област на медицината е и откритието, че редовната физическа активност, хранителният режим /плодове, зеленчуци, тлъста риба, орехи и др./ снижава с 80% риска от развитие на тежкото заболяване.
Що се отнася до прекомерния сън – преди време бе доказано, че той може да доведе и до развитието на диабет. Следобедната дрямка пък увеличава риска заради нарушения хормонален баланс.

Коментари