Публикация

Днес почитаме паметта на спасилите човешки живот


С тържество пред Паметника на медицинските чинове пред Военномедицинската академия беше отбелязан Националният ден на спасението – 15 август.

Почитта към загиналите при изпълнението на служебния си дълг медици беше изразена с едноминутно мълчание. Присъстваха представители на ръководствата на лечебни заведения от София, на Министерството на здравеопазването, на Българския лекарски съюз, на обществени организации.

В паметен адрес от името на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, прочетен от зам.-министъра д-р Валерий Митрев, се посочва, че на този ден с дълбока почит и признание отбелязваме една нова дата в съвременния ни календар, посветена на подвига и саможертвата на хората - служители на дълга.

„Като министър на здравеопазването и български лекар, не мога да не отбележа саможертвата на нашия колега, д-р Стефан Черкезов от Велико Търново, чийто подвиг през 1963 г. даде повод за учредяването на Национален ден на спасението. Нека не забравяме техния пример, техния подвиг. Да не забравяме, че ние, хората, заклели се да служим на здравето на хората - сме спасители. И това е нашият дълг. Дълбок поклон пред паметта на хората, направили най-трудния възможен избор и прекрачили в безсмъртието” – се подчертава в паметния адрес на министър Нанев.

Националният ден на спасението е учреден през 2005 г. С него се отдава почит на лекари, медицински сестри, полицейски чинове, огнеборци, минни, водни и планински спасители, които в изпълнение на дълга си не са пожалили своя живот.

Коментари