Публикация

Симптоматика и протичане на някои възпалителни заболявания на мъжката полова система

Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ" и Отделението по урология - андрология организират безплатни урологични и андрологични прегледи


Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна - ИСУЛ" и Отделението по урология - андрология организират безплатни урологични и андрологични прегледи. Кампанията ще се проведе от 19 до 30 октомври 2015 г. в 225 кабинет в поликлиниката на болницата от 8,30 до 12,30 часа. Желателно е да се носят предварително направени изследвания за PSA total и други изследвания.

Телефон за предварително записване 02/ 943 24 19

Баланит, постит и баланопостит (Balanitis, Posthitis et Balanoposthitis)

Сърбежът и зачервяването са първите симптоми при възпаление на главичката на пениса (баланит), на препуциума (постит) или на двете (баланопостит), придружени от оток и подуване на главичката както и на препуциума. В зависимост от тежестта на протичането и при късното лечение може да се наблюдават ерозии и язвички по главичката и вътрешността на препуциума. Тези заболявания могат да доведат до инфекция към уретрата.

Уретрит (Urethritis)

Уретритът е възпаление на уретрата и е многофакторно състояние, което предимно се придобива по полов път. Характеризира се с отделяне на уретрален секрет и/или дизурия. Зачервяването на главичката и външния отвор на уретрата със сърбеж, парене при уриниране, а понякога и болка са характерни. Типично е образуване на секрет, който се появява сутрин преди уриниране като „сутрешна капка“. Протича остро и хронично. Второто често се развива при неадекватно или късно лечение и възпалителният процес може да обхване простатната жлеза, епидидимите, тестисите и др.

Простатит (Prostatitis)

Простатитът е възпалението на простатната жлеза и протича остро и хронично. При лекото протичане са характерни усещането на тежест и/или лека болка в долната част на таза. Понякога това е придружено от лекостепенно повишаване на температурата както и от болка по време на уриниране. При тежкото протичане типична е общата симптоматика, включваща отпадналост и висока телесна температура, достигаща до 39 оС. Това се съчетава със силни болки в простатната област и към перинеума и ануса. Характерни са смущенията при уриниране с болки, които понякога стигат до невъзможност пациентът да уринира. Хроничният простатит често е резултат от безсимптомно протичане на заболяването както и след неадекватно лекуван или недоизлекуван остър. При него се откриват тъпа болка в облостта на простатната жлеза, перинеува и долната част на таза. Смъденето, сърбежът и дискомфортътпри уриниране са чести симптоми.Асимптоматичното протичане на простатита почти винаги се открива чрез хистологично изследване след оперции върху простатата.

(Epididymitis)

Възпалението на епидидима се нарича епидидимит. Заболяването засяга предимно младежи, с пик на честота между 20 и 40-годишна възраст. Инфекцията може да е след уретрит, простатит и възпалителни заболявания на други органи.Епидидимитът протича остро и хронично – едно- или двустранно. Острият се характеризира със силна болка - особено при палпация – ирадиираща към слабините, оток, зачервена кожа и в различна степен по-пътна консистенция. При хроничният болката е тъпа и палпаторно епидидимът е пътен и леко увеличен. Полово предаваният епидидимит обикновено е съпроводен от уретрит и винаги е свързан с анамнеза за сексуална експозиция, която може да е била месеци преди началото на заболяването.

Орхит и орхиепидимит (Orchitis et Orchiepididymitis)

Възпалението на тестиса се нарича орхит. Поради анатамичната му връзка с епидидима рядко се среща самостоятелно. Най-често протича като орхиепидидимит в остра или хронична форма – едно- или двустранно.При острото протичане тестисът и засегнатата страна на скротума са подути, с опъната зачервена скротална кожа, която е силно болезнена особено при палпация. Не са редки случаиите на повишената температура и общата отпадналост. Хрочиният е резултат от неадекватно лекуван или недоизлекуван остър.Особено внимание трябва да се обърне на туберкулозния и паротитния орхит. Паротитният орхит е класически свързан с юношите или младите мъже и възникването му е рядко преди 10 и след 50-годишна възраст. Треската е един от най-характерните симптоми, свързани с инфекциозния паротит и паротитния орхит. Явява се внезапно и температурата стига до 39 - 41oC.

Отдавна възпалителните заболявания на половата система на мъжа са определени като основна причина за безплодието му. Честотата му се увеличава при мъжете в ранна възраст. Тези заболявания често водят до нарушения на сексуалната акивност на мъжа, които може да засегнатедна илиповече точки нанормалния сексуаленцикъл.

Коментари