Публикация

Д-р Ана Николова, шеф на спешното отделение в УМБАЛ “Св. Анна": Ранените на пътя се увеличават главоломно

За дейността на едно спешно отделение това не е нещо необичайно, всеки ден работим с пътно-транспортни травми.


- Д-р Николова, приемахте пострадали от катастрофата в четвъртък. Бързо ли стигнаха до болницата според вас?

- Още към 13,15 ч от районната координационна централа на Бърза помощ - София, се обадиха за верижната катастрофа и множеството пострадали. Техните екипи в този момент правеха триаж на място и започваха транспортиране към трите лечебни заведения, сред които и УМБАЛ “Св. Анна”. Ние бяхме в пълна готовност, всички специалисти в болницата бяха събрани.

При нас постъпиха 5-има пострадали и те бяха моментално поети от дежурните, оттам бяха прегледани от специалисти, направени бяха образни и параклинични изследвания и хората бяха преценени за хоспитализация и по-нататъшно наблюдение.

Пътнотранспортният травматизъм протича на 2 етапа. Първоначално травмите са едни, по-скоро са поражения. На втория етап може да има изненади и точно затова тези пациенти се оставят за наблюдение в болница. Целта е да се реагира веднага, ако се появи изненадваща травма.

- Имаше ли такива изненади при верижната катастрофа?

- Двама от шофьорите бяха с по-сериозни травми, под много активно наблюдение и преминаха оперативни интервенции. Единият беше с гръдна травма и се наблюдава в реанимация. Другият бе с водеща травма на гръбначния стълб със счупен прешлен, който бе преведен в ортопедията за стабилизация и имобилизация.

Други двама от ранените бяха пасажери - 40-годишна жена с травма на коляното и момче с травма в шийната област от типа на камшичния удар, което дойде на другия ден. За негов късмет то имаше само разстежение на вратните връзки, предписана му бе мека имобилизация на шията в домашни условия и последващо наблюдение.

Бременна жена беше приета към гинекологичното отделение, но под активно наблюдение в реанимация. Бременността е рисково състояние за жената по принцип. При нея имаше гръдна травма от волана, но по-скоро емоционалното ѝ състояние беше водещо - да осъзнае какво е станало, какво е преживяла. Тя бе стабилизирана и после изписана.

- Имаше ли нещо необичайно в травмите на пациентите?

- За дейността на едно спешно отделение това не е нещо необичайно, всеки ден работим с пътно-транспортни травми. Същия ден даже имаше две други катастрофи с по един пострадал. Необичайното тук бе в масовостта на пострадалите и перфектната организация, която успяха да организират от спешния център и с лечебните заведения, поемащи пациентите.

- В обществото има впечатление, че пострадалите в катастрофи са повече от началото на годината?

- Категорично има увеличение. Нашата болница е най-близкото лечебно заведение до изходите на двете магистрали, до подбалканския път и можем да отчетем, че бройката расте главоломно от година на година. Като травми може да се каже, че най-много са среднотежките, които водят до тежка инвалидизация и дълго отсъствие от работа. Не се наблюдава значително увеличение на най-тежките, които предполагат смъртен изход, а може би те не достигат до нас./24 часа

Коментари