Публикация

„Вита Простата Център” организира безплатни прегледи, като част от кампания на Екофарм

Интервю с доц. д-р Цветин Генадиев д.м.


„Вита Простата Център” организира безплатни прегледи на пациенти с ДПХ или съмнение за карцином на простата. Прегледите са част от кампания на Екофарм за превенция и ранно лечение на проблемите с простатата.

Безплатните прегледи ще бъдат извършвани от екипа на „Вита Простата Център” по следния график:

19 октомври – 08:00-11:00 ч.

26 октомври – 08:00-13:00 ч.

2 ноември – 08:00-13:00 ч.

Препоръчително е всички записани за безплатен преглед да си носят актуални изследвания на урина и PSA. При необходимост изследванията могат да бъдат извършени и във „Вита Простата Център”, но следва да бъдат заплатени от пациента по ценоразписа на медицинското заведение.

Можете да си запишете час за преглед на тел: 960 49 50 или 960 49 51.

Доц. Генадиев, на каква възраст мъжете трябва да започнат профилактични прегледи на простатната жлеза?

Профилактичните прегледи трябва да започват около 50-годишна възраст.

Фамилната обремененост е сред основните рискови фактори за карцином на простатата и за ДПХ. По-рано ли трябва да започне профилактиката, ако имаме случай на някое от тези заболявания в семейството и кога?

При данни за рак на простатата у бащата, синът трябва да направи първи преглед на 40-годишна възраст.

При баща с ДПХ синът прави преглед при първи симптоми на нарушено уриниране. Това се случва най-често на възраст между 45 и 50 години. При отсъствие на симптоми първи преглед се извършва около 50-годишна възраст.

Как се поставя диагнозата ДПХ?

Какъв път трябва да измине пациентът – какви изследвания и при какъв специалист се правят?

На посочената възраст пациентът се нуждае от пълни изследвания - пълна кръвна картина, липиден профил с кръвна захар за проследяване обмяната на веществата и диагностика на вътрешните органи. Във връзка с простатата е необходимо общо изследване на урина, изследване на Простатоспецифичен антиген – ПСА или PSA и извършване на ехография. При някои случаи прилагаме и трансректална ехография.

Какво показват данните от PSA?

ПСА е туморен маркер за простатна жлеза. Често го наричам индикатор за простатата, за да бъда по-добре разбран от пациентите. Това е белтъчна субстанция, която се отделя само от простатната жлеза и за изследването й се взима периферна венозна кръв на мъжа. Това е уникален диагностичен метод. Само простатната жлеза, като орган в човешкото тяло, има специфичен маркер. Стойностите на ПСА носят информация за състоянието на простатата. ПСА се повишава при различни състояния на простатата – възпаление, рак или ДПХ – аденом. Възможно е и да не се повишава, въпреки наличие на едно от тези състояния на простатата. ПСА има най-голямо значение за ранно откриване на рака на простатата и за проследяване на ефекта от лечението му. Важно е да се отбележи и значението на така наречения свободен ПСА или свободна фракция на ПСА. Тя се отделя само от доброкачествена тъкан в простатата. При увеличен общ ПСА над 4нг/мл ние изследваме и свободната фракция. Ако тя е над 20-25% от общия ПСА пациентът има най-вероятно ДПХ, аденом на простатата. Ако свободната фракция е около 10% или по-малко от стойността на общия ПСА, вероятно пациентът има рак, карцином на простатата. Това е така нареченото съотношение на свободния към общия ПСА. В урологичната практика съотношението е популярно още като рацио.

Биопсия

Биопсията на простатата е единствен метод за доказване на рака на простатата. Методът се прилага, ако има съмнения за рак на простатата. Цел на биопсията е не само да докаже рак, а да предостави още информация за избора на лечението. Важно е да се подчертае – не дали да се извършва биопсия, а при какви показания и с каква техника на процедурата.

Може ли да има връзка между ДПХ и карцинома на простатата?

Уголемената простата изключва ли рак?

Простатата е жлеза и след 35-40 годишна възраст претърпява различни промени, като най-често се увеличават размерите й – започва така наречената доброкачествена хиперплазия или аденом на простатата. Този процес е различен от рака на простатата. Ето защо прогресивното увеличаване на обема на жлезата не е риск за поява на рак на простатата.

След като бъде установено уголемяване на простатата, какви терапевтични методи се прилагат?

Кога е подходящо консервативно лечение и кога оперативно - методи?

Увеличаването на простатата не трябва да се приема за болест. При едни пациенти се появяват оплаквания от нарушено уриниране – чести позиви, отслабване на струята, нощно ставане. Това не са болестни процеси, но ако не се следят от уролог могат да предизвикат нарушаване на здравето на пациента. Това се случва при задържане на урина след уриниране, а в нередки случаи и задържате на урина в бъбреците. Това не са внезапни и остри процеси и те се диагностицират в начален стадий, ако пациентът посещава уролог ежегодно. И така, при първи симптоми на увеличена простата първо установяваме дали има данни, съмнителни за рак на простатата, или дали не е остро възпалена. Ако изключим тези причини и приемем, че се отнася за начална доброкачествена хиперплазия, назначаваме билкови препарати, даваме съвети за диета и за начин на живот. Настоятелно и мотивирано препоръчваме на пациента преглед след 6 месеца и не повече от една година. Една година е достатъчно дълъг период за промени в простатата, които да са от значение за здравето на мъжа. На Вашия въпрос – началото на промените е подходящо за консервативно поведение – билкови препарати. Освен тях има и още два принципни по действие медикамента – алфа блокери и инхибитори на 5-алфаредуктаза. И двата вида медикаменти са познати в нашата практика под различни форми – комбинирани и самостоятелни.

Оперативно лечение за ДПХ предлагаме и извършваме при недостатъчен ефект от лекарствата или при противопоказания за прилагането им. Също така и при желание на пациента. Операциите при ДПХ са предимно за подобряване начина на живот. Когато има промени на пикочния мехур с остатъчна урина – тогава са и операции за здраве и извършването е наложително. При невъзможност за операция се поставя уретрален катетър или супрапубичен дренаж за отвеждане на урината.

Комплексно лечение

Бих искал да подчертая, че урологът има две основни задължения към мъжа – да се грижи за качеството му на живот и за урологичното му здраве. Двете отговорности, заедно с опита и знанията на уролога, определят комплексно лечение или по-точно поведение. Простатата е динамичен орган и търпи промени, които често се изострят или се съчетават с други. Например ДПХ с хроничен обострен простатит и спиране на уринирането. Тези случаи налагат комплексен подход с постигане отново на качество на живот и на добро здраве. Този подход е индивидуален и се определя от състоянието на пациента и от умението на уролога.

Няколко думи за подходите в б-ца Вита

В Болница Вита създадохме Вита Простата Център. Привличаме вниманието на хората с това, че имаме познания, опит и условия за решаване на много от проблемите на простатната жлеза – както диагностични, така и лечебни. Болницата осигури почти всички съвременни апаратурни методи за оперативно лечение на аденом и на карцином на простатата. Апаратурата е притежание на болницата и ние разполагаме изцяло и във всеки момент с нея. След поставяне на диагнозата ние обсъждаме с пациента всички методи на лечение и кой от тях и с какъв опит и резултати извършваме. Само ние и само тук извършваме лапароскопска аденомектомия при ДПХ. Това са пациенти с показания за отворена класическа операция. Операцията е с ползите на отворената, но протича без хирургичен разрез и отваряне на долна коремна стена, без кръвозагуба, характерна за отворената операция, без следоперативна болка и с по-кратък престой на уретралния катетър. За пациенти с противопоказания за лапароскопия или други, които имат желание за лазерни операции, извършваме всички видове лазерни оперативни техники с тулиев лазер – от изпаряване до резекция и енуклеация на простатата. Прилагаме и всички видове трансуретрални техники – монополярна, биполярна и резекция в солен разтвор. И така, нашият екип и ръководството на болницата сме постигнали и продължаваме да развиваме възможностите си в областта на проблемите на простатата. Стараем се да предлагаме комплексен подход и сме поели отговорност не само за операцията, но и за възстановяването на пациентите. Обсъждаме с тях следоперативния период и ги подкрепяме с грижи и съвети за пълноценно възстановяване. За нас грижите и наблюдението в ранния следоперативен период са от голямо значение. Така разбираме комплексния подход.

Каква профилактика се препоръчва срещу уголемена простата?

Хранителен режим

Съветите за хранителен режим според мен са по-скоро за подобряване комфорта на уринирането, отколкото за самата профилактика. Препоръка за избягване на силно пикантни храни, газирани напитки, солени храни. Тази диета въздейства на пациенти с начални до умерени симптоми от ДПХ.

За профилактика на карцином на простатата има доказателства за ролята на доматите във всички форми за хранене.

Добавки

Хранителни добавки съществуват в различни съставки и комбинации. Според мен всеки пациент има собствени предпочитания и усет за ефект към един или друг препарат на тази основа. Препоръчвам прием на различни препарати за период от 2 до 3 месеца за всеки от тях.

Доц. д-р Цветин Генадиев има над 20-годишен стаж като уролог, от които над 15 в областта на диагностиката и минимално инвазивното лечение на рака на простатата. Въвежда и утвърждава лапароскопията в българската урологична практика и успешно защитава докторска дисертация по темата. Въвежда и утвърждава в българската урологична практика лапароскопската радикална простатектомия и робот асистираната радикална простатекомия с робот Да Винчи при рак на простатата. Въвежда и утвърждава Високодозовата брахитерапия при рака на простатата в България.

Инициатор и основател на първия в България Център за диагностика и лечение на простатата –Вита Простата Център.

Коментари