Публикация

Пробиотиците даряват здраве и комфорт на жените

Една от най-честите прояви на вагиналния дискомфорт при жените е т.нар. бяло течение, което е симптом, а не самостоятелно заболяване.


Причините за течението са много разнообразни – функционални, хормонални или възпалителни.

Конкретната причина задължително трябва да се установи при гинекологичен преглед, защото понякога течението е първа проява на по-сериозни състояния.

Много често то е причинено от дисбактериоза на влагалището – нарушаване на съотношението между нормалните и болестотворните микроорганизми, които го населяват. Това се получава при външно замърсяване вследствие на половите контакти, намаляване на имунитета от общи заболявания и преумора, гъбични инфекции, възникващи обикновено след антибиотична терапия.

Първите оплаквания са свързани със сърбеж, парене, зачервяване, увеличаване на течението. Проблемът се задълбочава, ако жената не посети гинеколог и не вземе съответните мерки.

На първо място е хигиената. Но при интимния тоалет трябва да има мярка и той да не се извършва с обикновен сапун. След това трябва да се направи микробиологично изследване, за да се установи причината. Ако е банална гъбична инфекция, а това е много често срещано състояние, първо трябва да се възстанови естествената влагалищна среда. Добър начин за това е локалното приложение на пробиотици.

Специално за влагалищно приложение е разработен препаратът „Лактажин”. Той поддържа нормалното количество на активните млечно-кисели бактерии, които потискат развитието на болестните микроорганизми.

При прием на антибиотици по какъвто и да е повод „Лактажин” трябва да се прилага и профилактично 7 дни по 1 доза вечер, за да не се развие влагалищна дисбактериоза. При вече възникнал проблем курсът за лечение е 10-дневен , отново по 1 доза вечер. 

Коментари