Публикация

Дружеството на анестезиолозите: Трябва ясен регламент за финансиране интензивното лечение на пострадали при ПТП

Изготвяне на ясен регламент за заплащането на лечението на пострадали пациенти след настъпили пътнотранспортни произшествия.


Този апел към държавните институции отправиха представители на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение по време на нарочна пресконференция на тема „Пътнотранспортен травматизъм”, в която участваха генерал-майор професор Николай Петров, д.м.н. - началник на Военномедицинска академия и президент на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение; проф. Милан Миланов, д.м.н.началник КАИЛ, УМБАЛСМ "Пирогов"; проф. Чавдар Стефанов, д.м., началник КАРИТ УМБАЛ "Свети Георги", МУ Пловдив; проф. Радко Радев, д.м.н., началник КАИЛ МУ-Плевен; д-р Георги Матев, изпълнителен директор на МБАЛ Бургас АД.

Представителите на Дружеството изнесоха данни за реанимациите на 5 от най-големите болници в страната за броя на пациентите, приети след пътнотранспортно произшествие, смъртността и цената на лечението. Цифрите показват, че броят на пациенти с тежки политравми чувствително се е увеличил. Средствата,отпускани от НЗОК по съответната клинична пътека, са в пъти по-малко от реалната стойност на това лечение и така се трупат като дълг на болниците.

Когато се касае за травми след пътнотранспортно произшествие, не се става дума за заболяване, а за увреди. И затова ние питаме: когато не е заболяване – това ангажимент на НЗОК, на МЗ, на държавата ли е или ако не, на кого е? Защото в един момент стигаме до там да се намесва държавата, за да покрие дълговете на болницата и всички ние плащаме. Затова трябва яснота, регламент, отбеляза проф. Николай Петров.

В тази връзка Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение ще подготви справка на всички големи реанимации в страната с обобщение за разходите, които са необходими за лечението на пострадалите и ще внесат данните в Министерски съвет и Министерство на здравеопазването.

Нашият апел е, че тук трябва да се върви в посоката на застраховането – дали с нарочни застраховки, дали с добавка към сега действащите застраховки, дали чрез създаване на фондове,поясни още началникът на ВМА.

Този проблем трябва да се реши държавнически. Нашето послание е към Агенцията по застраховането – ако даден пациент е застрахован, той ще получи определена сума, но тази сума дали може да бъде използвана за неговото лечение?, заяви и проф. Милан Миланов, д.м.н.началник КАИЛ, УМБАЛСМ "Пирогов".

Ние търсим подкрепа да намерим път, през който да гарантираме добрата медицинска услуга, защото иначе ние – интензивното отделение, се превръщаме в тежко бреме за болниците, добави още той.

Прикачени файлове

VMA.pdf

Коментари