Публикация

Шунката не е подходяща за детските сандвичи


Родителите трябва да предотвратят отрано привикването на децата към пушени, солени и изобщо обработени меса, тъй като продължителното им приемане в големи количества повишава риска от рак на дебелото черво. Това е съветът на експерти от Световния фонд за изследване на рака, цитирани от Би Би Си.

По този повод конкретната препоръка, отправена към родителите от британската Агенция по стандартизация на храните, е да разредят употребата на шунка, бекон и други обработени меса в сандвичите, с които изпращат децата на училище.

Експертите предлагат в сандвичите да се слага по-често риба, сирене или пилешко, както и да се добавя някакъв плод или зеленчук.

Според медиците, във Великобритания около 3 700 заболявания от рак на дебелото черво може да се предотвратят, ако хората ядат по-малко от 70 грама обработено месо седмично, което се равнява на три филийки бекон или шунка.

 

Коментари