Публикация

Пациентските организации са с огромни очаквания към новия кабинет


И в момента има проблем с доставките на лекарства за онкологични заболявания. Липсват ароматазни инхибитори, не достигат медикаменти за болни от Плевен, Велико Търново, Благоевград, Враца.

Това съобщи Теодора Захариева, председател на Федерация "Български пациентски форум".

Днес организацията, учредена от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, Националната асоциация на родители на деца с диабет и фондация "Искам бебе", представи очакванията си от реформата здравеопазването.

Теодора Захариева посочи, че недостигът на лекарства се дължи на несъобразяването от предишното ръководство на МЗ със статистиката на раковия регистър за реалния брой на заболелите.

Тя изрази надежда новото ръководство на ведомството да реши проблема и пациентите да не останат без животоспасяващи лекарства, както и да няма заложени количества по договорите, а медикаментите да се закупуват според нуждите.

Очаква се скоро към Министерството на здравеопазването ще бъде създаден одитен комитет, който да ревизира търговете за лекарства, сключвани през последните две години.

"Нормативната уредба в здравеопазването е под всякаква критика и затова е нужна промяна в законодателството. Очакванията ни към новия кабинет са огромни – да има по-голям диалог, но той да не звучи като сервилничене. Трябва да се чуе първо пациентската гледна точка", допълни Теодора Захариева.

Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на родителите на деца с диабет, беше категорична, че въпреки кризата, не трябва да се допуска лечението с по-евтин инсулин.

"Инсулинът не е антибиотик или хапче за гърло. Той е животоспасяващ. Не може да се замени с друг", отбеляза тя.

Според нея, по отношение на лечението на диабета има много неща, които трябва да се подобрят. Например сега за децата до 18-годишна възраст на година се дават 1100 тест-ленти, които се използват за измерване на кръвна захар. След пълнолетие се получават едва по 150.
Далеч сме от Европа и по отношение ползването на инсулинови помпи. У нас има само 20, които са закупени с лични средства на пациентите.

От фондация "Искам бебе" изразиха надежда, че финансирането на фонд "Ин витро" няма да бъде преустановено. До момента участие в програмата за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми са постъпили 3850 молби.
"Още 150 двойки ще могат да се включат в програмата с досегашния бюджет от 20 млн. лева", съобщи Радина Велчева, председател на фондацията.

От 4000 ин витро опита, средствата за които бяха осигурени от държавния излишък и от бюджета на МЗ, се очаква да се родят около 1500 бебета.

Според пациентската организация е нужен закон за фонда, тъй като в момента той действа с постановление на Министерския съвет.

"Надяваме се този път да има политическа воля и да се реши проблемът с трансплантациите", заяви Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

По думите му, по състояние на диализното лечение и трансплантациите сме на последно място в Европа.

"Има случаи, в които пациентът, който е извикан за трансплантация, не е подготвен за нея заради недостатъчното лечение", посочи Иван Димитров.

Федерация "Български пациентски форум" инициира връчването на журналистическа награда "Даниела Сеизова – в името на живота" за материали на здравна тематика.
Имената на победителите ще бъдат обявени на 30 август в галерия "Гамалерия" (бул. "Евлоги Георгиев" 18) в София.

Коментари