Публикация

Отвори врати изцяло обновената Клиника по нефрология и трансплантация

Към нея са Центърът за редки болести в нефрологията и за наблюдение на трансплантираните


След основен ремонт Клиниката по нефрология и трансплантация отново приема пациенти, които вече ще се лекуват в съвременна и уютна обстановка. Площта на Клиниката е разширена с 50-60%, леглата вече са 35. За броени дни след откриването капацитетът вече е запълнен. С разширяването са създадени по-добри условия за лечение на пациентите, а и за работа на лекарите. В обновените помещения са разположени Центърът за наблюдение на бъбречно трансплантираните и звеното, което води листата на чакащите за трансплантация.

Част от Клиниката е и Центърът за редки болести в нефрологията. Тук се лекуват пациенти от цялата страна с болестта на Фабри, болестта на Алпорт и специфични тумори на бъбреците, които не се лекуват оперативно. Терапията на редките болести е направление, което в медицината се развива много интензивно.

Отделение по функционална диагностика и инвазивни методи на лечение. Пациентите могат да бъдат прегледани на съвременен ехограф от най-висок клас, който разполага и с възможности за контраст-индуцирана ехография, която проследява и най-финото кръвоснабдяване. Апаратът е особено ценен при трансплантираните. Предвидена е и възможност за онлайн връзка с други колеги от страната и чужбина с цел обмяна на опит и мнения.

В Клиниката се прилага и методът за очистване на кръвта – плазмафереза. В нефрологията той се използва най-активно – при гломерулни заболявания, при системни заболявания, които засягат и бъбреците, при всички трансплантирани и при наличие на антитела. Без плазмафереза бъбрачната трансплантология е невъзможна. Нашият апарат има възможност да се прави и имуноабсорбция, което е съвременният метод.

Наличната апаратура от висок клас и опитът на нефролозите в Клиниката позволяват да бъдат наблюдавани и лекувани пациенти, които са преминали през т.нар. „кръстосана трансплантация“. Какво означава това? Например в едно семейство майката е готова да дари бъбрек на сина си, но тя е кръвна група А, а той – 0. Ако се намери друга двойка, донорите може да се разменят. У нас законът не го позволява, но такива трансплантации се правят в чужбина – Франция, Турция. Чрез размяната на донорите се избягва комерсиалният момент в трансплантацията, каквато

Напълно възможно е кръстосаната трансплантация да се случи и в България, стига да се направят необходимите нормативни промени. Ние имаме опит с такива пациенти, понеже те се трансплантират в чужбина, а после идват при нас за наблюдение.

Наблюдението и лечението са по-сложни, отколкото операцията за присаждане на бъбрека. Това би спряло изтичането на пациенти към Истанбул. Ако се промени законът, самите пациенти ще търсят Клиниката за размяна на донорите.

Напоследък Клиниката работи и с пациенти, които се изпращат от други болници в страната. Някои от тях са с гломерулонефрити. Понякога те протичат затегнато и се повлияват много трудно от стандартното лечение. Тъй като имаме голям опит с имуносупресори при трансплантирани, прилагаме ги и при тези пациенти с много добър резултат. Това е съвременен терапевтичен подход. Лекуваме ги, докато постигнем ремисия на заболяването, после терапията продължава по родните им места. Следи се във времето само действието на имуносупресорите.

Нефролозите лекуват и колагенози, които са от компетенцията на ревматолози. При тях се прилагат схеми с моноклонални антитела, все още в единични случаи, но с много голям успех. Лечението е по здравна каса.

Колагенозата засяга ставите, но и белия дроб, бъбреците. Когато се увредят бъбреците, това се превръща в най-тежкото за организма. Нашата цел е да хванем пациентите още в началото на бъдещата увреда, аз да запазим бъбрека.

Има и други бъбречни заболявания, които не са първични. Наскоро специалистите от Клиниката участваха в мултидисциплинарен симпозиум с участието на ендокринолози, ревматолози, кардиолози и нефролози , посветено на пациентите с много висока пикочна киселина (хиперуриркемия). Някои от тях развиват класически симптоми на подагра, но има десетки пъти повече случаи, когато хората поддържат много висока пикочна киселина, без да знаят за това. В резултат може да се стигне до бавно и подмолно засягане на бъбреците. На симпозиума получихме висока оценка за нашата работа на нашия гост лектор – професор от Мюнхен.

Коментари