Публикация

Неусвоени 3 млн. евро за онколечение заради лоша организация


Заради неизпълнен докрай българо-финландски проект, насочен към подобряване на радиационната защита при лъчетерапия на пациенти с онкологични заболявания, е пропусната възможността да бъдат усвоени 3 млн. евро за технологично оборудване.

Това станало ясно на срещата между министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев с посланика на Финландия у нас Кауко Ямсен.

Посланикът, чиито мандат изтича, е връчил на министър Нанев меморандум във връзка с изпълнението на съвместния проект, подчертавайки голямото му значение.
Министърът от своя стана е изразил недоумение за пропуснатите възможности и веднага е разпоредил проверка по случая.

Установено е, че процедурата за избор на изпълнител по доставката е прекратена през октомври миналата година поради лоша организация и несъответствия с изискванията на Закона за обществените поръчки.

Това е довело до отнемане на акредитацията на Централното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и поради липса на друга процедурна възможност за подновяването й по реда на ЗОП поради изтичане срока на финансовия меморандум на 20.11.2008 г.

 На срещата д-р Божидар Нанев е отправил предложение за развитие на двустранното сътрудничеството в здравеопазването, по-специално в областта на трансплантацията на органи, тъкани и клетки, съобщи МЗ.

Коментари