Публикация

Как да помогнете на трудноподвижен пациент да се изправи

Вертикализацията- може би най-важното нещо в рехабилитацията. Дори спасен, животът на един пациенти не би имал същия смисъл, ако той е прикован към леглото. В този видео урок разглеждам този ключов психологически момент от рехабилитационната програма на един болен.


Обичам да сравнявам работата на рехабилитатора с тази на градинаря или земеделеца. Не, пациентите не са растнения. За мен те са като плодородна нива, в която трябва да засееш семето на движението. Да се грижиш за него, да му помогнеш да разкъса обвивката и да пусне корен.

След това цялата борба, време и къртовски труд, е да му дадеш правилните условия и то със своите собствени сили да порасне, да протегне крехкото си съществуване към небето. През това време го засланяш от всичко опасно, пазейки го да не загине в самото начало. След всичко това, можеш да си свидетел на нещо наистина красиво, което и разцъфва и дава най-сладките плодове- плодовете на удовлетворението.За мен няма по-красиво и удовлетворяващо от това,   пациента да се изправи и проходи- не да лежи, да живее- не да  вегетира, да работи и да се самобслужва- не да е в тежест!

В този видео урок демонстрирам и обяснявам аспекти на изправянето на крака на трудно подвижен пациент, което ще е от голяма помощ за близките на такива болни. Приятно гледане и не забравяйте да се абонирате за видео канала ми.

Коментари

Много полезно клипче!