Как да помогнете на трудноподвижен пациент да се изправи
Димитър Христев
Димитър Христев
Медицински специалист
Как да помогнете на трудноподвижен пациент да се изправи

Как да помогнете на трудноподвижен пациент да се изправи

Вертикализацията- може би най-важното нещо в рехабилитацията. Дори спасен, животът на един пациенти не би имал същия смисъл, ако той е прикован към леглото. В този видео урок разглеждам този ключов психологически момент от рехабилитационната програма на един болен.

Обичам да сравнявам работата на рехабилитатора с тази на градинаря или земеделеца. Не, пациентите не са растнения. За мен те са като плодородна нива, в която трябва да засееш семето на движението. Да се грижиш за него, да му помогнеш да разкъса обвивката и да пусне корен.

След това цялата борба, време и къртовски труд, е да му дадеш правилните условия и то със своите собствени сили да порасне, да протегне крехкото си съществуване към небето. През това време го засланяш от всичко опасно, пазейки го да не загине в самото начало. След всичко това, можеш да си свидетел на нещо наистина красиво, което и разцъфва и дава най-сладките плодове- плодовете на удовлетворението.За мен няма по-красиво и удовлетворяващо от това,   пациента да се изправи и проходи- не да лежи, да живее- не да  вегетира, да работи и да се самобслужва- не да е в тежест!

В този видео урок демонстрирам и обяснявам аспекти на изправянето на крака на трудно подвижен пациент, което ще е от голяма помощ за близките на такива болни. Приятно гледане и не забравяйте да се абонирате за видео канала ми.

Мнения

Много полезно клипче!