Публикация

Шоколад, музика и приятел срещу есенна депресия

Парченце шоколад и малко хубава музика могат да направят чудеса...


Обзема ли ви чувство на меланхолия, когато навън постоянно вали, всичко е мрачно и сиво, а денят става все по-кратък? Ранното ставане сутрин се превръща в истинско изпитание, нямате желание за работа, колегите постоянно ви дразнят и сякаш никой не иска да ви разбере! Познато чувство, нали? Почти няма съмнение, че това е депресия. Чувство или по-скоро безчувствие, което зависи не само от сезонността, но и от денонощния ритъм. А статистиката е красноречива - дамите на възраст между 25 и 44 години са два пъти по-склонни към депресия от господата. Факт, дължащ се на хормоналните смущения, характерни за предменструалния, следродовия и климактериумния период.

Есенна депресия ли?...

Всъщност медицинският термин е сезонно афективно разтройство. Представлява форма на депресия, която настъпва през есента и зимата, като за пикови месеци се приемат октомври и ноември. Известно е, че депресивните състояния предизвикват нарушение в комуникацията между невроните, което се дължи на неравновесието на трите вида химични съединения в мозъка (норепинефрин, серотонин и допамин), които предават електрическите сигнали между клетките. За да се постави диагноза сезонно афективно разтройство, е необходимо да има присъствие на характерните симптоми през последните две години в посоченото време, като през пролетта и лятото те липсват. През 1987 год. Американската психиатрична асоциация официално регистрира това душевно състояние като сезонно афективно разтройство.

Тази форма на депресия е свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, което от своя страна води до намалени нива на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин. От друга страна, в кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. Редуцираното количество естествена светлина води и до повишение на количеството на хормона мелатонин, който представлява фундаментален регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло. Той е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишения апетит през есента. Малкият брой слънчеви часове и ранното здрачаване през този период стимулират секрецията на мелатонин от епифизата, която достига своя максимум при пълен мрак.

Характерни симптоми

Симптомите на есенната депресия включват цял комплекс от ярко изразени изменения на душевното състояние, поведение, интензивност на общуване, продължителност на съня, физическа и полова активност, както и промени в апетита. Наблюдава се:

  • понижено самочувствие, особено при нежния пол;
  • чувство за безпомощност, постоянна умора, отчаяние и апатия;
  • ниска концентрация;
  • безсъние или неспокоен сън;
  • резки промени в настроението;
  • повишен апетит с ясно изразено влечение към богати на въглехидрати храни;
  • притъпени сексуални интереси.

Разговор с приятел на кафе, блокче черен шоколад и гореща вана - със сигурност ще освежат мрачните есенни дни!

  • На първо място - здравословна и питателна храна

Всеизвестен факт е, че балансираното хранене помага не само за преодоляване на депресията, но и за лечението на много други болести. През есента по-ниската телесна температура води до повишение на нивата на мелатонина, който кара хората да прибягват към по-висококалорични храни. А като прибавим тревожността и демотивацията, то това със сигурност би се отразило и на нашите килограми. Ето защо е необходимо да си осигурим прием на питателна и здравословна храна, богата на витамини и минерали. На помощ идват зеленчуците, ядките и месото (за предпочитане е да се избягват червените меса, по-скоро риба и пиле). Обърнете внимание на картофите, морковите, ябълките и супите. Добър старт за деня е вкусна закуска с прясно изцеден плодов сок, които ще ви заредят с енергия за целия ден. Освен това през есента е необходимо да бъде увеличено количеството на витамин С, както и това на желязото... А за да си доставите малко удоволствие - блокчето черен натурален шоколад (с поне 70% какао) е една особено добра алтернатива.

  • Спортът - по-ефективен от антидепресантите!

Движението е изключителен лек при депресия. Физическото натоварване "блокира" тъжните мисли и подобрява настроението. Създава желание и мотивация за работа. Добър вариант са тренировките на чист въздух - аеробика, джогинг, или просто разходка след дълъг работен ден.

  • Поглезете сетивата си

Есента е подходящ сезон за някои козметични процедури, които не се препоръчват през пролетта и лятото. А посещението на СПА център със сигурност ще поглези сетивата ви и ще разсее мрачните мисли. Не забравяйте и за шопинг терапията, която действа особено разведряващо и тонизиращо!

  • Осигурете си повече светлина

Лечението на есенна депресия се повлиява особено добре с използването на светлина. Но лечебни свойства има само ярката светлина, с интензивност много по-голяма от 2 000 лукса, защото това всъщност представлява осветеност през обикновен облачен ден. При слънчево време и ясно небе интензивността надвишава 10 000 лукса.

  • Обличайте дрехи в ярки цветове

Можете да забравите за сивото и черното, по-добре изберете ярки тонове - жълто, оранжево, червено... Цветове, които носят послания и създават настроение, а съчетани с подходящи декоративни бижута, се превръщат в недвусмислено напомняне за отминалото лято!

  • Спете по-дълго

Отдавна са известни лечебните свойства на съня. Една гореща вана със соли и различни етерични масла би повлияла особено благотворно на вашия сън.

  • Намерете си ново хоби...

Или друго приятно занимание - няма значение дали ще бъде нов филм, споделен с приятели, приятна книга или просто любима музика.

  • ...или ново гадже!

Няма съмнение, че смяната на половинката ще внесе нов нюанс в дългите есенни дни. Научни изследвания показват, че процесът на влюбване не е само емоционално събитие. То е свързано и с промяна в химичния състав на нашия организъм. Той започва да произвежда голямо количество вещества и хормони, които по свойства силно наподобяват наркотичните вещества и предизвикват "привикване". Например, синтезирането на веществото допамин е тясно свързано с любовното чувство, поражда нов прилив на енергия, бодрост, съсредоточено внимание и мотивация за работа. Отделянето на фенилетиленамин предизвиква чувства на привличане, възбуда и пълно щастие, серотонинът пък от своя страна регулира настроението и неслучайно носи името хормон на любовта. Той създава усещане за емоционална балансираност. И не на последно място - адреналинът, който кара човек да се чувства така, сякаш сърцето му ще "изскочи" от гърдите!

Специалисти твърдят, че броят на щастливите хора е пропорционален на хубавото време - колкото повече слънце и светлина има, толкова повече са усмихнатите и весели лица. И може би е вярно, но не бива да забравяме, че всичко зависи от нас самите, от това с каква нагласа започваме своя нов ден и как възприемаме света около себе си. Всеки сезон крие свое очарование, а ако се вгледаме по-внимателно, можем да открием и нещо хубаво в дългите есенни дни. Защото неслучайно едни български писател е казал: "Няма нищо по-хубаво от лошото време"...

                                                                                                                                     Източник: ВВ-team

Коментари

Милен  Цветанов
15 окт 2015 11:14

Това най-доброто като добавим и кафето!!! Никакви хранителни добавки или лекарства не могат да ни помогнат, ако сме смачкани и сдухани ...