Публикация

Естроген в малки дози помага при рецидивиращ рак на гърдата


Американски изследователи смятат, че малки дози естроген може да помогнат на жените с повторна поява на рак на гърдата, съобщи Ройтерс.

Въпреки че целта на повечето терапии е да спре естрогенът да подхранва тумори, учените заявяват след години подобно лечение, че тялото може да има нужда от известно количество от този хормон, за да ги пребори.

Откритието, публикувано в Journal of the American Medical Association, може да предложи евтин начин за подпомагане на някои пациентки с напреднал рак на гърдата.

Д-р Матю Елис и екипът му от Вашингтонския университет са проучили 66 жени с напреднал рак на гърдата, които били лекувани с по-нови медикаменти, наречени ароматазни инхибитори.

При изследването е установено, че всички жени са имали рецидив, след употреба на снижаващи естрогена лекарства, както и че заболяването им прогресира.

„Така че жените е трябвало да преминат химиотерапия. Констатирахме, че лечението с естроген спира развитието на болестта при много пациентки и се възприема далеч по-добре от химиотерапията”, посочва д-р Елис.

На пациентките бил даван естроген, наречен естрадиол, както в големи, така и в много малки дози. И двата вида дози помогнали на 30% от жените.

При около 30 на сто от лекуваните с естроген пациентки обаче туморите започвали да растат отново. Но връщането на терапията с ароматазни инхибитори - едно хапче дневно, което е далеч по-малко токсично от химиотерапията – помогнало на една трета от тези жени.

 

Коментари