Публикация

Кърменето – здраве и емоция за бебето и майката


Престъпление е да се държи бебето гладно, когато има кърма. Трябва да променим философията на кърменето – това казва акушерката Райна Бояджиева, координатор на проект във варненския „Майчин дом”, в рамките на който бременните учат десетте основни стъпки на кърменето.

Наскоро здравното заведение получи сертификат „Болница – приятел на бебето”.

Два пъти месечно Райна Бояджиева организира лекции, които са открити не само за всички желаещи. Курсът по кърмене и грижи за бебето стъпва на изискванията на УНИЦЕФ и Световната здравна организация и най-модерните тенденции.

Г-жо Бояджиева, какво трябваше да се свърши, за да получите сертификата „Болница – приятел на бебето” и какво всъщност означава той.

Изпълнението на проекта беше изключително трудно, защото се наложи да променим принципите на работа на сестрите и лекарите в лечебното заведение.
Трябваше да наложим съвсем нова философия за кърменето.

Допреди две години те твърдяха, че бебето трябва да се кърми през три часа, да се дават допълнително изкуствени млека, което не е в унисон с критериите на Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

Всъщност с екипа си успяхте да разбиете стереотипите и да спрете страховете на майките?

Да, наистина се преборихме с доста стереотипи и митове. Заедно с това изтърпяхме много обидни подмятания и подигравки, че съветите ни са отживелица и напълно погрешни.
Аз обаче бях убедена в правотата на новите принципи на кърмене. И сега продължавам да уча – специализант съм по семейно акушерство, студентка съм по здравен мениджмънт, така че съм запозната с най-новите тенденции.
Но най-важното от всичко е, че съм майка и съм кърмила децата си, без да се съобразявам с препоръките на колегите. Кърмих и двамата си сина, когато искаха, и знам, че това е най-доброто за едно дете.


Кои бяха най-трудните за изкореняване стереотипи?

Всички смятат, че родилката след появата на бебето трябва да си почине от 6 до 10 часа и едва тогава да нахрани бебето. А детето има нужда от мляко още в първите часове след раждането. Ако няма никаква патологична причина, то веднага трябва да се сложи на гърдата. Дори ако се е родило със секцио, само изчакваме майката да излезе от упойка и веднага й го даваме.

Второто важно правило за кърмене, което трудно наложихме, е то да става, когато детето поиска, а не както досега се смяташе – под час.
Другото нещо е съжителството на майката с бебето. Преди работата по проекта всички пеленачета вечер се отделяха и се връщаха на майките чак на сутринта. Докато сега децата и жените са денонощно заедно. Разбира се, трябваше и да осведомим жените, че силиконът в гърдите не е причина да не кърмят.

Защо не трябва кърменето да е под час?

След раждането се отделя коластра, която е изключително важна за бебето, затова то трябва да получава от нея колкото може по-често. „Всяка капка е жълтица”, казват старите хора по този повод.
Освен това честото поставяне на гърдата стимулира отделянето на повече коластра, а след това и на майчино мляко.

На три часа се хранят само бебетата на изкуствено мляко, защото то има нужда да се абсорбира от детския организъм. А майчината кърма се усвоява много бързо от детето и то по-бързо огладнява. От тази гледна точка е направо престъпно да държим пеленачето гладно.
Ами емоционалната нужда на бебето от майката?! То иска да е колкото може по-често до нея, да я усеща, да чува биенето на сърцето й така, както когато е било в утробата. Няма по-прекрасно нещо за едно дете от сученето.
 

Кърменето спестява ли на жените проблемите с мастита?

Спестява ги, защото честото сукане не позволява задържане на млякото. Но жената трябва да има и добър консултант по кърмене. Сега има много информация в Интернет и жените според мен знаят много, но на теория.

И тук е нашата роля – да видим как тя поставя бебето, то как поема гърдата и така нататък. Защото ако тя не знае практически техниките, може да нарани зърната си, което е врата за инфекциите.
Правилното кърмене не предизвиква дискомфорт, болка или предпоставки за някакви здравословни проблеми. Нашата задача е и да окуражим родилките, тъй като ако те знаят, че се справят добре, излизат оттук с едно страхотно самочувствие, че са добри майки.

Кога и как трябва да се използват помпите?

Не съм против помпичката, но тя е само помощно средство. Използва се само тогава, когато бебето е нахранено, а млякото отново е  дошло и има опасност да престои. Тогава гърдите стават напрегнати и болезнени. Тук е ролята на помпата. С нея се изпомпва само толкова, колкото жената да почувства облекчение, не повече. Никога не се изцежда докрай, защото това дава сигнал на жлезите да произведат още повече мляко. Помпата не бива да се използва за стимулиране на гърдите при условие, че бебето стои до майката. Това е грешка – детето е основният стимулатор. Другата причина да се ползва уредът е, когато майката иска да излезе, а бебето остава вкъщи и трябва да се храни.


Какво не знаем още за кърменето?

В България от 2-3 години започна да се говори усилено за кърменето. А това е най-естественият процес заедно с раждането. Ние убеждаваме жените, че кърмата е освен храна, и основен имунологичен фактор за бебето. Чрез млякото то получава антитела, които го пазят от микроорганизми и инфекции. От друга страна по този начин то засища и емоционалните си нужди. Дори от икономическа гледна точка всички „за” са в полза на кърменето.

Смущават ли се женитеда кърмят на обществени места?

Да, има майки, които се притесняват. Но смятам, че в последно време тези комплекси малко по малко отстъпват. Трябва да е ясно едно – майката може да си нахрани детето на всяко  място – и в ресторанта, и на улицата, и в автобуса. Нима жената се смущава, когато се храни в ресторант?! Ами това е същото – бебето също трябва да яде!

Защо изобщо се загърбва кърменето?

Защото преди години е било модерно жената да не кърми, да си пази бюста, да си почива повече, да се еманципира, на пазара са излезли изкуствените млека. Но вече не е модерно.

Напротив – сега всяка интелигентна и образована жена трябва да е наясно, че от кърменето по-добро няма. Трябва да се създават здрави деца. За целта бебето трябва да се храни само с майчино мляко в продължение на 6 месеца, а оттам насетне до 2-ата си година към кърменето може да се прибавят и други детски храни.

 

Коментари