Публикация

В МБАЛ Бургас направиха първите безкръвни операции на дебело черво

Високотехнологичната хирургия става рутинна под ръководството на проф. Даниел Костов от ВМА-Варна.


Първите безкръвни операции на пациенти с рак на дебелото черво вече са факт в МБАЛ Бургас. При т.нар. колоректална лапароскопска хирургия операторът работи върху дебелото черво само през няколко малки отвора на коремната стена. Действията се направляват от видеомонитор с голямо увеличение. Това дава сериозни предимства пред традиционната „отворена“ хирургия – туморът се отстранява прецизно, виждат се и разсейки на околните тъкани, а възстановяването е дни, вместо месеци.

Безкръвната миниинвазивна колоректална хирургия е въведена под ръководството на проф. Даниел Костов, методичен ръководител на Втора хирургия в МБАЛ Бургас. Проф. Костов е началник на Катедра и Клиника по хирургия в МБАЛ Варна към Военномедицинска академия - София. Той оперира заедно с д-р Васил Керанов – началник на Втора хирургия в МБАЛ Бургас. Такъв тип безкръвни операции се правят на много малко места в страната и никъде другаде в Бургас.

„Пациентът остава в болницата няколко дни и след две-три седмици се връща към нормалния си начин на живот. Миниинвазивната лапароскопска интервенция намалява над два пъти неудобствата, характерни за традиционната „отворена” хирургия.Предимствата са малка тъканна травма на коремната стена и всички органи в корема; по-слабата имунна реакция от страна на организма; по-бързото възстановяване на нормалната чревна функция; по-слабата следоперативна болка; по-ранното раздвижване; добрият козметичен резултат“, обясни проф. Даниел Костов.

Пациентите, претърпели „отворена“ операция за рак на дебелото черво, имат дълъг и труден възстановителен период. В повечето случаи хирургът прави над 30 см разрез на коремната стена, за да осигури оптимално поле за работа. Това налага над седмица престой в болницата и над два месеца възстановяване, с редица ограничения за физически дейности. Решението за провеждане на отворена или лапароскопска операция е изцяло на хирурга, като зависи от неговия опит и квалификация. Проф. Костов и д-р Керанов прилагат лапароскопския подход и при заболявания на жлъчен мехур, паразитни и онкологични заболявания на черен дроб, различни видове хернии и др.

Ракът на дебелото и правото черво е третото по честота онкологично заболяване в света, като годишно се диагностицират 1.4 милиона нови болни и 694 000 смъртни случая, последица от заболяването. Всяка година 3 100 българи се диагностицират с рак на дебелото и правото черво. В България заболяването е на трето по честота и второ по смъртност от видовете рак. Рисковите фактори за развитие на заболяването са нездравословен начин на живот, като наследствените фактори формират около 30-35% от риска за развитие на рака на дебелото и правото черво. Този вид рак е лечим в 90% от случаите, независимо от тревожната статистика за нарастване на заболеваемостта през последните 10 години.

Проблемът у нас обаче остава липсата на профилактика на раковите заболявания. Изследване на рак на дебелото черво трябва да се прави между 50-та и 65-та година. Данните сочат, че много рядко се установява рак в I стадий. Преобладават случаите на II-ри, III-ти и IV-ти стадий именно заради липсата на скринингови програми у нас.

За точна и ранна диагностика във Втора хирургия на МБАЛ Бургас работят два нови уреда – видеоколоноскоп и видеогастроскоп. Те са закупени от МЗ по проект за ранна диагностика на рака. По този проект предстои доставка и на допълнителна лапароскопска апаратура за хирургичните, урологични и гинекологични отделения на МБАЛ Бургас.

Коментари