Публикация

Летните диарии при децата изискват бързо овладяване


Стомашно-чревните разстройства са сред основните проблеми при децата през летния сезон.

Причините за тях са многобройни, но независимо дали става въпрос за проява на основното заболяване, или за симптом, придружаващ друго заболяване, диарията и повръщането при малките трябва да бъдат овладени бързо заради реалната опасност от обезводняване. А при децата то може да настъпи за броени часове. Особено когато състоянието е придружено от висока температура.

Затова специално при най-малките още с първите стомашно-чревни прояви трябва да се търси лекарска консултация. Педиатърът ще прецени дали е необходимо болнично лечение, приложението на антибиотици (при бактериалните чревни инфекции), венозни вливания, или пък детето може да се лекува в домашни условия.

Понякога функционални нарушения в храносмилателната система при децата могат да предизвикат стомашно-чревно разстройство. Сред тези нарушения е дисбактериозата – намаляването на количеството на полезните бактерии, които обитават храносмилателната система. Това състояние настъпва често след антибиотично лечение, защото антибиотикът унищожава не само вредните, но и полезните бактерии в червата.

Дисбактериоза може да се появи и при еднообразно хранене, без достатъчен прием на пресни плодове, зеленчуци и млечни храни.
А тези полезни бактерии участват в обмяната на веществата, в храносмилането, в имунните процеси. Затова учените са открили природен метод, чрез който да се възстановява нормалната бактериална чревна флора – това са пробиотиците.

Името им идва от гръцки и означава „за живота”. Пробиотичните препарати съдържат живи полезни микробни култури в концентрирана форма.
Те се предлагат под различна форма, но един от най-важните показатели за тези препарати е високата концентрация на жизнеспособни пробиотични бактерии от различен вид.

През последната година един от най-използваните пробиотици е „Лакто-4”, защото съдържа висока концентрация от четири важни пробиотични бактерии. Освен това е под формата на капсули, които при децата могат да се изсипят в течност или пюре.

В стомашно-чревния тракт полезните бактерии стават активни, колонизират чревната лигавица и изместват болестотворните микроорганизми. Пробиотиците подпомагат и усвояването на лактозата, пречат на развитието на гнилостните процеси и така са добър помощник срещу образуването на газове и колики при децата.
Пробиотиците могат да се дават и на здрави деца, например при стрес и умора, при грешки в диетата.

Пробиотиците са задължителни при лечението на диарии от различен произход. Те са много важни при кърмачетата, особено при изкуствено хранените. Защото е доказано, че кърмените деца са по-здрави. Пробиотиците могат да нормализират чревната флора и при по-малките деца на изкуствено хранене.

Коментари