Публикация

Британската статистика сочи ръст на първичния чернодробен рак


Случаите на първичен чернодробен рак, често предотвратимо заболяване, са се утроили през последните 30 години.

Според британската ракова статистика, докато разпространението на рака и в черния дроб не е рядко явление, случаите, при които болестта започва в този орган, са нараснали рязко.

Вирусът на хепатит С се разпространява по кръвен път и според британските експерти допреди 15 години заразяването е ставало предимно при кръвопреливане, но сега най-често жертва са венозните наркомани.

„От заразяването с хепатит С до развитието на чернодробен рак може да минат между 20 и 40 години – казва проф. Мат Сиймор от университета в Лийдс. – Така че дори инфекциите да се ограничат, още години случаите на първичен чернодробен рак ще растат."

 Затлъстяването в момента се смята за най-разпространената причина за чернодробните болести, като в същото време през последните години  цирозата, свързвана с прекомерно пиене, придобива шокиращи мащаби – посочват британските експерти, цитирани от ББС.

Те подчертават в същото време, че при своевременна диагноза на чернодробните болести рискът от развитие на рак може да се намали значително.
Но според статистиката 8 от 10 заразени с хепатит В или С не знаят, че са носители на вируса и съответно не се лекуват.

Коментари