Публикация

Внимание и към ниското кръвно


Към  оплакванията на хипотониците обикновено не се отнасяме сериозно. „Никой не е умрял от ниско кръвно!” - това е най-честото заключение, следвано  от съвета да се пийне чашка кафе или да се изяде нещо сладко.
Хипотонията обаче не е толкова просто състояние, колкото масово се смята. То създава немалко проблеми, отразява се дори на поведението и характера , при мъжете може да причини сексуални разстройства.

Кога говорим за хипотония?
Ако кръвното налягане редовно е под 100/60 мм при мъжете и 95/60 при жените. Тогава е обяснимо постоянното чувство на умора, световъртеж, честите главоболия, прилошаването.

 Това е причината и за повишената чувствителност към студа, към ярката светлина и силните звуци, чувството за тревожност.
При жените с ниско кръвно налягане нерядко се наблюдава нарушен менструален цикъл.


Първо трябва да се установят причините за хипотонията. Ако ендокринологът открие хормонален дисбаланс , лечението ще повиши веднага комфорта на живот. За понижаването на кръвното налягане принос имат някои болести на щитовидната жлеза, на сърдечно-съдовата  и нервната система, а също – язвата на дванадесетопръстника, хепатитът, анемията. Затова лечението трябва да се насочи към тях.

Арсеналът на спасението

Както вече стана дума, борбата с ниското кръвно налягане не е проста, но има някои начини негативните усещания да се облекчат.

 - Повече вода
Според британски невролози две чаши вода в повече от обичайното дневно помагат да се поддържат приемливи стойности на кръвното.

 - Пийте кафе, но правилно!
Като цяло, хипотониците са кафемани по неволя. Сутрешната чаша  е неотменна, но следващите 4-5 – това е наистина излишно.
Желателно е сутрешното кафе да се пие не на гладно, а със сирене.Солените и мазните продукти повишават кръвното и сиренето и кашкавалът са подходящи за тази цел.

 - Опитайте да си помогнете и с билки

 - Спете повече
Продължителният сън не е израз на мързел, а жизнена необходимост за хипотоника и близките му трябва да се съобразяват с това.

 - Не ставайте рязко
Ако хипотоник скочи рязко от леглото, може да загуби съзнание. Най-добре е след събуждането да не се става веднага, да се направи леко раздвижване на ръцете, коленете, стъпалата. След като за минута останете седнали в леглото, се изправете бавно.

 - Свикнете с активен отдих
Ходене пеша, плуване, спортни игри – полезно е всичко, което не е прекомерно натоварване. Половин час ходене дневно ще помогне кръвното да се поддържа в норма.

 - Контрастният душ е полезен, но трябва да се прилага внимателно и постепенно.

Ето и главните причини за ниското кръвно налягане, формулирани от Националната медицинска библиотека на САЩ:

- Страничен ефект от медикаменти,  като някои антидепресанти, диуретици, обезболяващи, лекарства за сърце
- Употреба на алкохол
- Сърдечна атака
- Дехидратация
- Остра алергична реакция
- Напреднал диабет
- Шоково състояние
- Сърдечна аритмия

Коментари