Публикация

Националният омбудсман се обяви срещу лимитите


Лимитите за направления и за разходите на болниците трябва да бъдат премахнати и управляващите трябва да предприемат спешни законодателни промени в тази посока.

Това се казва в становише на омбудсмана Гиньо Ганев, който препоръча съсловните организации на лекарите и зъболекарите и НЗОК да проявят активност за отпадането на тези регулативни стандарти.

Според експертния екип на омбудсмана ограниченията от страна на НЗОК нарушават основни права, като правото на медицинска помощ, на избор на изпълнител на медицинска помощ, на своевременно лечение.

 Наред с това е нарушен и принципът на солидарността, възприет като основа на здравноосигурителната ни система.

Според омбудсмана решение може да се намери при демонополизацията на здравната каса, а междувременно да се въведат други подходи, като например, когато лекарят няма направление, пациентът да си плати, но след това НЗОК да му възстанови разходите.
Регулативните стандарти вече бяха обявени за нищожни от Върховния административен съд през декември миналата година.

Гиньо Ганев апелира към министъра на здравеопазването да гарантира прозрачността при обсъждането и приемането на всички решения в здравеопазването. „Стига с тези тайнства. Хората имат чувството, че там се прилага една кастова психология”, каза Гиньо Ганев.

Коментари