Публикация

Графиня направи дарение от болнични легла и помощни средства за инвалиди чрез пловдивската фондация "Качество на живот"

Естер Дьо Помери участва в благотворителната кампания на д-р Невен Енчев „Топъл обяд“. Помощта ще бъде разпределена от неправителствената организация, която здравният мениджър ръководи


Графиня Естер дьо Помери точно в 11,30 ч. днес сложи ръкавици, за да участва в традиционната благотворителна кампания пред болница „Медлайн“ – „Топъл обяд“, която се провежда по инициатива на здравния мениджър д-р Невен Енчев. Дамата се включи в днешната акция, проведена на 16 октомври – Международен ден за борба с глада. Тя търпеливо слагаше храна на чакащите, които бяха изпълнили цялата улица пред лечебното заведение. Нуждаещите се граждани останаха трогнати от нейния жест и от загрижеността на д-р Невен Енчев и благодариха от сърце.

Контесата е на посещение в Пловдив по покана на д-р Енчев и по повод една година от старта на хуманитарната инициатива, осъществявана със съдействието на фондация „Качество на живот“.

Разказа, че е родена на село и произхожда от бедно семейство. Започва работа като малка, за да си изкарва прехраната, по-късно успява да завърши акушерство. Познавам бедността и затова винаги се идентифицирам с хората, които живеят в немотия, каза тя. Сподели, че се е омъжила за френски граф, чиято фамилия се слави с производство на прословутото шампанско Помери. Все още продължава да работи и да акушира при раждането на бебета в различни болници. Занимавала се е и с оперно пеене, затова изкуството й е много близко. Д-р Енчев разкри любопитна подробност - че притежава известна картина на Рембрандт „Гилдията на шивачите“, оценена на 50 милиона швейцарски франка.

Благотворителността е нейна житейска кауза –посланик на добра воля е към швейцарския Червен кръст, работи и с голяма израелска дарителска организация. Миналата година по време на акцията в Газа отишла при еврейските войници, за да им занесе топла храна и дрехи, защото те нямали. Контесата каза, че не се страхува да осъществява хуманитарна мисии и в най-опасните точки на света, тъй като е уверена, че Бог бди над нея.

Помага на България от 17 години и продължава с активната си благотворителна кампания. Вече е била в 26 града в страната, навсякъде посещавала болниците и забелязала, че в тях липсват подходящи легла за пациентите. По тази причина в Пловдив пристигна ТИР с 30 модерни болнични легла, които със съдействието на фондация „Качество на живот” ще се разпределят на нуждаещите се лечебни заведения. Освен това бяха доставени и помощни средства за хора със затруднения в придвижването. Естер дьо Помери каза, че лично е участвала в товаренето на дарението.

Контесата е уважаван жител на швейцарския кантон Базел. Освен активист на Червения кръст, тя е съветник към Юнеско. Известна е със своите благородни мисии в Африка, а отскоро и у нас. Носител е на националния ни орден „Мадарски конник" – І-ва степен. С него е наградена от президента Георги Първанов за помощта, която тя оказва на страната ни в най-трудните първи години на прехода. Тогава графинята е начело на много акции в Европа за събиране на хуманитарни помощи, медикаменти и оборудване за болниците в България.

Тя заяви възхищението си от храбростта и благородството на българския народ, дръзнал да се опълчи на нацистите и да спаси своите евреи от концлагерите по време на Втората световна война. И каза, че всички българи трябва много да се гордеят с това.

В отговор на журналистически въпрос какво мисли за мигрантската вълна, графинята обясни, че на бежанците трябва да се помага, но европейците трябва да продължат да пазят своята идентичност и да не допускат големи маси икономически емигранти, тъй като и на Стария континент има бедни и нуждаещи се хора.

Заедно с нея в днешната акция „Топъл обяд“ участва и американката Линда Хартман, представител на фондацията на Карл Джераси, откривателя на хапчето анти-бебе. В събота двете ще присъстват на откриването на театър на името на големия учен от български произход в кампуса към Американския университет в Благоевград.

Двете гостенки разгледаха болница „Медлайн“ и останаха възхитени от условията, които лечебното заведение осигурява на пациентите. 

Коментари