Публикация

Уникална гинекологична операция в Пловдив


15-сантиметрова киста бе извадена безкръвно в МБАЛ „Торакс – д-р Сава Бояджиев” – Пловдив, от бременна в 5-и  месец жена.

Операцията се прави за първи път в България и е уникална с това, че е извършена лапароскопски при пациентка в напреднала бременност. По правило, при установена кистозна формация тя се отстранява между 14-ата и 16-ата седмица от бременността, обясни  д-р Васил Велевски, който в екип с колегата си д-р Спас Патишанов премахна образуванието.

Още в началото на бременността при 32-годишната К. П. е установена киста в левия яйчник, която непрекъснато расте, но не е оперирана в нормалния срок. Миналата седмица, когато жената е в 21-та седмица, в 5-ия месец, тя се обръща към специалистите от „Торакс”. Кистата, която вече е по-голяма от плода, започнала да притиска съседните органи и да причинява болка.

Практиката при подобни случаи е да се извърши класическата „отворена” операция, с минимум 12-13-сантиметров разрез на коремната стена, доуточни  д-р Патишанов. Тогава пациентката остава в болницата седмица, а не както е при безкръвната операция само 48 часа. Възстановяването трае минимум месец, а не дни.

" }-->

Коментари