Публикация

Факултетът по фармация към МУ-Варна влиза в нова високотехнологична 9-етажна сграда

На 16 Октомври Факултетът по фармация към Медицински университет – Варна празнува своята 7-годишнина в чисто нова 9-етажна сграда.


Една година след първата копка и старта на строежа, тя е вече факт. Новата високотехнологична база на МУ-Варна, в която ще се обучават магистър-фармацевтите, е на обща стойност 9 милиона и половина, като 1,5 мил. са държавна субсидия.

Официално лентата бе прерязана на последния етаж на новата сграда от ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов и декана на Факултета по фармация проф. Диана Иванова.

Чрез жива видео връзка събитието бе наблюдавано в препълнените с официални гости, преподаватели, студенти и граждани на Варна зали на първия етаж. Тържествен водосвет за здраве и благополучие отслужиха протосингел Димитър Стоев и Отец Ясен Шинев от Варненска и Великопреславска митрополия.

В приветственото си слово проф. Иванов подчерта ролята на Медицински университет – Варна като модерен и високотехнологичен притегателен център за младите хора не само от региона и страната, но от десетки държави по света. Проф. Диана Иванова направи ретроспекция на постигнатото през изминалата една година. По нейните думи в близко бъдеще "Лабораторията по химия на храни и околна среда" към МУ-Варна предстои да се превърне в специализирана лаборатория за изследването на морски и сладководни ресурси и аквакултури. Подарък за декана и новата сграда на Факултета бе поднесен от президента на Варненски свободен университет проф. Недялкова, която поздрави ръководството на университета за активната му работа в областта на висшето образование и медицината и за паралелното развитие на всички факултети. Ректорът на МУ-Варна проф. Анелия Клисарова в периода 2004 – 2012 г. изказа истинската си радост от факта, че новата сграда е вече реалност. Тя направи подарък на декана с пожеланието в новата сграда да се развива и фармацията и в частност производството на радиофармацевтични лекарства. Подарък за новата сграда бе поднесен и от името на Българския фармацевтичен съюз.

Новият дом на Факултета по фармация разполага с модерна и просторна аудиторна, лабораторна и административна площ, научни лаборатории по биофармацевтичен анализ, хроматография и спектрофотометрия, молекулярна биология, нанотехнологии, радиофармацевтици, клетъчни култури. Тя разполага и със своя собствена учебно-производствена аптека, складова база, библиотека, книжарница, езикова учебна зала, компютърни зали, учебен хербариум.

Новата сграда ще участва в надпреварата за титлата „Сграда на годината“ в рамките на едноименния конкурс, организиран от сп. „Строителството и града“- едно от най-престижните събития в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата у нас, отличаващо най-добрите постижения.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-министърът на здравеопазването, д-р Ваньо Шарков, областният управител на Област Варна, г-н Стоян Пасев, командирът на Военноморските сили контраадмирал Mитко Петев, началникът на Регионалния инспекторат по образованието – Варна г-жа Венцеслава Генова, представители от всички варненски висши училища, членовете на Съвета на настоятелите на МУ-Варна, представители на ръководствата на варненските болници, представител на Българския фармацевтичен съюз, както и представители на съдебната и изпълнителната власт, директори на дирекции, архитекти, строители, преподаватели, студенти и медии.

Поздравителни адреси бяха получени още от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, г-н Красен Кралев – министър на младежта и спорта, проф. Илко Гетов - председател на Български Фармацевтичен съюз, проф. Николай Ламбов - декан на Факултета по фармация към Медицински университет София, началника на ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ кап. I ранг, проф. Боян Медникаров и др.

Източник: МУ-Варна

" }-->

Коментари