Публикация

Спането на една страна е най-добро за гръбнака


Според д-р Джоузеф Ъбауд,  автор на книгата ”Край на болките в ставите”, при тази позиция има по-малко напрежение върху гръбнака, отколкото ако се спи на гръб или по корем. Краката  да са леко свити, а ако се постави една възглавница между коленете, гръбнакът  ще  се почувства още по-комфортно.

Освен това е добре да се спи върху твърд матрак, защото той подпира кръста.
Друг начин да щадите гърба си е да избягвате цигарения дим. Към известните вреди от пушенето, авторът на книгата добавя, че то може да намали притока на кръв към гръбнака и дори до ускори износването на прешлените.  Пушенето забавя и оздравителните процеси в организма, както и лечението на евентуални травми.

За доброто състояние на гръбнака е добре да се яде всеки ден по една шепа грозде. Ново изследване установи, че  съдържащият се в гроздето ресвератрол съхранява гръбначните хрущяли.
 Вече е известно здравословното действие на тази противовъзпалителна съставка в гроздето, но напоследък учените се убеждават, че ресвератролът забавя дегенерацията на интервертебралните дискове, които се свързват с болките в кръста.
Това твърдение не е напълно доказано, но изследване върху животни показало, че ресвератролът помага за изграждането на важната съединителна тъкан в прешлените.

Сред най-важните фактори за доброто състояние на гърба са физическите упражнения, които развиват и укрепват мускулите на тялото. Те пък от своя страна поддържат стабилно гръбнака.

Коментари